Διάφορες μορφές νοθείας των τροφίμων και οι συνέπειες για την υγεία μας αναλύονται σε επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του mdpi “Foods”.
Η νοθεία τροφίμων αναφέρεται στη σκόπιμη αλλοίωση της ποιότητας των τροφίμων.
Η νοθεία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προσθήκη συστατικών για την τροποποίηση διαφορετικών ιδιοτήτων των τροφίμων για οικονομικό όφελος.
Μεταξύ των ιδιοτήτων που αλλοιώνονται με τη νοθεία περιλαμβάνονται η διάρκεια ζωής, το χρώμα, η εμφάνιση, η γεύση, το βάρος κ.ά.
Πρακτικές Νοθείας Τροφίμων
- Μία πρακτική νοθείας τροφίμων είναι η διακόσμηση με τεχνητές χρωστικές
- Ένας άλλος τρόπος είναι η προσθήκη παράνομων συντηρητικών για την προστασία της εξωτερικής φρεσκάδας
- Σύνηθης είναι και η αντικατάσταση τροφίμων υψηλής ποιότητας με προϊόντα κατώτερης ποιότητας
- Κυκλοφορεί νοθευμένο ελαιόλαδο, κρασί και αλκοόλ
- ψεύτικο μέλι
- νοθευμένος κρόκος
- ενώ νοθεία γίνεται ακόμα και στα φρούτα, όταν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες για τεχνητή ωρίμανσή τους.
- Υπάρχει η περίπτωση όπου επικίνδυνο κόκκινο χρώμα εγχέεται σε καρπούζια.
- Για τη βελτίωση της συνοχής γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα και απορρυπαντικά!
Πλήρη αποκατάσταση στο στρώμα του όζοντος μέσα σε 40 χρόνια «βλέπει» ο ΟΗΕ
Οι Επιπτώσεις Στην Υγεία Μας
Κάποιες από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία μας τα νοθευμένα τρόφιμα είναι
- διάρροια
- ναυτία
- αλλεργική αντίδραση
- διαβήτης
- καρδιαγγειακές παθήσεις
- Επιπλέον ορισμένα νοθευμένα τρόφιμα έχουν και καρκινογόνες ιδιότητες.