Ουκρανός μαέστρος αρνήθηκε να λάβει μέρος σε συναυλία και εκτελέστηκε

O μουσικός σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του από Ρώσους στρατιώτες

Τρόμος από το ρωσικό μπαράζ επιθέσεων στην Ουκρανία / Βίντεο από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Ρώσοι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν Ουκρανό μουσικό στο σπίτι του στη Χερσώνα όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συναυλία στην υπό ρωσική κατοχή περιοχή, ενημέρωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας.

Ρωσία: Τουλάχιστον 11 νεκροί από επίθεση σε στρατιωτικό χώρο εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τον Guardian ο μαέστρος Yuriy Kerpatenko αρνήθηκε να λάβει μέρος σε συναυλία την οποία σχεδίαζαν οι κατακτητές για να επιδείξουν τη «βελτίωση στην ειρηνική ζωή» της Χερσώνας, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση.

Η συναυλία ήταν προγραμματισμένη για την 1η Οκτωβρίου και η ορχήστρα Gileya, στην οποία συμμετείχε ο Kerpatenko, κλήθηκε να παίξει μουσική, αλλά ο ίδιος «αρνήθηκε κατηγορηματικά να συνεργαστεί με τους κατακτητές».

Ρώσοι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ουκρανό μαέστρο Yuriy Kerpatenko στο σπίτι του στη Χερσώνα όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συναυλία στην υπό ρωσική κατοχή περιοχή

Ο μουσικός είχε κάνει πολλές αναρτήσεις στα social media εκφράζοντας ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για την ατυχή μοίρα της πόλης του, η οποία προσαρτήθηκε από τους Ρώσους.

Τα μέλη της οικογένειάς του επεσήμαναν πως είχαν χάσει κάθε επαφή μαζί του από τον Σεπτέμβριο. Η περιφερειακή εισαγγελία της Χερσώνας ανακοίνωσε πως κάνει έρευνα για εγκλήματα πολέμου αλλά και ανθρωποκτονία.

 

 

Έντονη καταδίκη

Η καταδίκη από Ουκρανούς και διεθνείς καλλιτέχνες ήταν άμεση. «Η ιστορία της Ρωσίας που επιβάλλει μια πολιτική “συμμορφώσου ή πέθανε” εναντίον των καλλιτεχνών δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχει ιστορία εκατοντάδων ετών», δήλωσε η διαπρεπτής Φινλανδο-ουκρανή μαέστρος Dalia Stasevska.

Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση του σταθμού της Ζαπορίζια

«Μήπως τώρα είναι η ώρα για τους Ρώσους μουσικούς, ειδικά εκείνους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, να βγουν, επιτέλους, μπροστά και να πάρουν θέση ενάντια στις ενέργειες του ρωσικού καθεστώτος στην Ουκρανία;» διερωτήθηκε η ίδια.

«Γνωρίζουμε ότι το ρωσικό καθεστώς κυνηγά ακτιβιστές, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, κοινοτικούς ηγέτες και οποιονδήποτε είναι έτοιμος να αντισταθεί στην κατοχή», δήλωσε η βραβευμένη Ουκρανή συγγραφέας που έγινε ερευνήτρια εγκλημάτων πολέμου Victoria Amelina.

Η ίδια κάλεσε να μην γίνει συνήθεια το συναίσθημα αδικίας και οργής που προκαλούν τέτοιες ειδήσεις. «Δεν πρέπει να συνηθίσουμε να ακούμε για περισσότερες βάναυσες δολοφονίες ενός λαμπρού, ταλαντούχου και γενναίου λαού που το μόνο του σφάλμα ήταν ότι ήταν Ουκρανοί».

Οι ενέργειες των Ρώσων αποτελούν «ξεκάθαρη γενοκτονία» δήλωσε ο μαέστρος Semyon Bychkov από το Παρίσι. Ο γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη μαέστρος, εγκατέλειψε τη Ρωσία από τη δεκαετία του 1970.

Ουκρανία: Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στο Κίεβο

«Η τραγική ειρωνεία του πράγματος είναι ότι μιλάμε για την ανωτερότητα του ρωσικού πολιτισμού, τον ανθρωπισμό του» παρατήρησε και συνέχισε: «Και εδώ δολοφόνησαν κάποιον που πραγματικά φέρνει ομορφιά στις ζωές των ανθρώπων. Είναι αηδιαστικό».

Ο μυθιστοριογράφος Andrey Kurkov, δήλωσε: «Τώρα το όνομα του Yuriy Kerpatenko θα προστεθεί στον κατάλογο των δολοφονημένων καλλιτεχνών της Ουκρανίας. Πιστεύω όλο και περισσότερο ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει μόνο να καταλάβει ουκρανικά εδάφη, αλλά και να καταστρέψει επιμελώς την ουκρανική ταυτότητα, σημαντικό μέρος της οποίας είναι ο ουκρανικός πολιτισμός».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top