ΠΟΥ: Παγκόσμιος συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων

Σε 75 χώρες έχουν εντοπιστεί πάνω από 16.000 κρούσματα

Ρεπορτάζ του Star για την ευλογιά των πιθήκων (10/6/22)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε συναγερμό σε διεθνές επίπεδο για την ευλογιά των πιθήκων. Έχουν εντοπιστεί πάνω από 16.000 κρούσματα εκτός της Αφρικής σε 75 χώρες ενώ στη χώρα μας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μέχρι στιγμής 20.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα μόνο δύο ετών που ο ΠΟΥ προχώρησε σε αυτή τη σημαντική ενέργεια.

Ευλογιά πιθήκων: Ο ΠΟΥ ζητά επείγουσα δράση λόγω αύξησης των κρουσμάτων


«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Επισήμανε ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος για την Ευρώπη.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση έξαρσης του ιού ανά τον κόσμο. Η νόσος διασπείρεται με ταχύτητα, όμως μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πολλά» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο ΕΜΑ εγκρίνει εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων

«Είναι μία έκκληση για ανάληψη δράσης, αλλά δεν είναι η πρώτη», είπε ο Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

Κυριακίδου: Εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων παραδίδονται ήδη στα κράτη

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου τόνισε πως Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ενισχύσει την απάντησή της για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.

«Παρακολουθούμε ενεργά την κατάσταση από την πρώτη μέρα και τα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων παραδίδονται ήδη στα κράτη – μέλη μας. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την απάντησή μας στην ΕΕ», έγραψε η κ. Κυριακίδου στο Twitter

Ευλογιά των πιθήκων: Ποια είναι τα συμπτώματα

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:

  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων
  • Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος.

Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων.

Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top