Τσέρνομπιλ: Φεύγουν από την περιοχή «χτυπημένοι» από ραδιενέργεια οι Ρώσοι

Μεταφέρονται για ειδική θεραπεία

Τσέρνομπιλ

Σε ειδική ιατρική εγκατάσταση στη Λευκορωσία με «οξεία συμπτώματα ραδιενέργειας», μεταφέρονται εσπευσμένα Ρώσοι από τα στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι οι στρατιώτες του Βλαντιμίρ Πούτιν αποσύρονται από την περιοχή γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις μετά τη δέσμευση του Κρεμλίνου να αποκλιμακώσει τις επιθέσεις.

Ουκρανία: Στα λόγια η κατάπαυση πυρός των Ρώσων σε Κίεβο - Τσερνίχιβ

Ένας υπάλληλος στην ουκρανική κρατική υπηρεσία, που επιβλέπει τη ζώνη αποκλεισμού στο Τσερνομπίλ, είπε ότι Ρώσοι στρατιώτες, που εμφανίζουν ψηλά ποσοστά ραδιενέργειας, μεταφέρονταν σε μια κλινική στο Gomel για θεραπεία.

Η περιοχή όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός είχε τεθεί υπό τον έλεγχο ρωσικών στρατευμάτων από τις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη κιόλας ημέρα της επίθεσης που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας, 

«Σκόρπισαν σύννεφα ραδιενεργού σκόνης τα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα»

Μιλώντας στο Reuters, ένας εργαζόμενος στην υπηρεσία, όταν οι Ρώσοι κατέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής, είπε ότι η αυτοκινητοπομπή είχε σκορπίσει σύννεφα ραδιενεργού σκόνης, καθώς οδηγούσε μέσα από το εξαιρετικά τοξικό «Κόκκινο Δάσος», το οποίο πήρε το όνομά του όταν δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δέντρων έγιναν «κόκκινα» (μπορεί να το δει κανείς μέσα από ειδικό φακό) μετά την απορρόφηση της ακτινοβολίας από την έκρηξη του 1986.

Φυσικό αέριο: Τι θα κάνει η Ελλάδα αν διακόψει η Ρωσία τη τροφοδοσία

Ένας Ουκρανός εργαζόμενος είπε ότι ένας Ρώσος στρατιώτης που στάλθηκε να δουλέψει μαζί τους στις εγκαταστάσεις «δεν είχε ιδέα» για την περιβόητη έκρηξη στο εργοστάσιο, μια από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στον κόσμο.

Κόκκινο δάσος

Το περιβόητο κόκκινο δάσος στο Τσέρνομπιλ, το οποίο έχει πολύ μεγάλα ποσοστά ραδιενέργειας / Πηγή φωτογραφίας: facebook/Gasparek István Zoltán

«Όταν τους ρώτησαν αν γνώριζαν για την καταστροφή του 1986, την έκρηξη του τέταρτου οικοπέδου (του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ), δεν είχαν ιδέα. Δεν είχαν ιδέα σε τι είδους εγκατάσταση βρίσκονταν. Μιλήσαμε με τακτικούς στρατιώτες. Το μόνο που ακούσαμε από αυτούς ήταν: “Είναι εξαιρετικά σημαντική υποδομή”. Αυτό ήταν», είπε.

Μια τεράστια περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ παραμένει εκτός ορίων για όποιον δεν εργάζεται εκεί ή έχει ειδική άδεια, αλλά το «Κόκκινο Δάσος» θεωρείται τόσο πολύ μολυσμένο, που ακόμη και οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο δεν επιτρέπεται να πάνε εκεί.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top