Ρωσία: Αγνοείται η δημοσιογράφος που διαμαρτυρήθηκε για τον πόλεμο

Συνελήφθη, αλλά κανείς δε γνωρίζει πού βρίσκεται

Άγνωστη είναι η τύχη της δημοσιογράφου Marina Ovsyannikova, η οποία εισέβαλε στο πλατό την ώρα που μεταδιδόταν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ρωσικού κρατικού καναλιού Channel 1 και διαμαρτυρήθηκε για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

 Η Ovsyannikova κρατούσε ένα πλακάτ, το οποίο έγραφε: «Όχι στον πόλεμο, σταματήστε τον πόλεμο, μην πιστεύετε την προπαγάνδα, σας λένε ψέματα εδώ».

 

 

Σύμφωνα με το BBC, η δημοσιογράφος συνελήφθη, όμως κατά τη διάρκεια της νύχτας δηλώθηκε αγνοούμενη. 

«Η τύχη της είναι πλέον άγνωστη», γράφει το BBC.

Ο δικηγόρος της Pavel Chikov, έγραψε στο Twitter ότι δεν μπόρεσε να βρει την πελάτισσά του.

 

 

«Η Marina Ovsyannikova δεν έχει βρεθεί ακόμη. Είναι κρατούμενη για περισσότερες από 12 ώρες», ανέφερε το πρωί της Τρίτης.

Προσέθεσε ακόμη ότι η αρχική αστυνομική έρευνα «δεν παρέχει λόγους για κράτηση και φυλάκιση».

Η Ovsyannikova συνελήφθη με βάση το νέο νόμο για τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Η δημοσιογράφος κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και 15 έτη, ενώ είναι πιθανόν να της επιβληθεί πρόστιμο 30.000 – 60.000 ρουβλίων.

«Ντρέπομαι που συμμετείχα στην προπαγάνδα, απάνθρωπο το καθεστώς της Μόσχας», είχε δηλώσει σε βίντεο που ανήρτησε στα social media πριν κάνει τη διαμαρτυρία στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού. Στο βίντεο αυτό αποκαλούσε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «έγκλημα» κι έλεγε ότι ντρέπεται που εργαζόταν για την προπαγάνδα του Κρεμλίνου. 

«Ντρέπομαι που επέτρεψα στον εαυτό μου να λέει ψέματα από την οθόνη της τηλεόρασης. Ντρέπομαι που επέτρεψα στους Ρώσους να μετατραπούν σε ζόμπι. Απλά παρακολουθούσαμε σιωπηλά αυτό το απάνθρωπο καθεστώς», είπε.

Η Ovsyannikova, η οποία δήλωσε ότι ο πατέρας της ήταν Ουκρανός, κάλεσε τον ρωσικό λαό να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου, λέγοντας ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να «σταματήσει την τρέλα». «Μη φοβάστε τίποτα, δεν μπορούν να μας φυλακίσουν όλους», είπε.\

Θέση για το περιστατικό πήρε και ο Εμανουέλ Μακρόν: «Η Γαλλία καταδικάζει τη φυλάκιση δημοσιογράφων, όπως και κάθε χειραγώγηση και βεβαιως θα προβούμε σε διπλωματικές διαδικασίες που στοχεύουν να προσφέρουμε προστασία είτε στην πρεσβεία είτε ασύλου στη δημοσιογράφο και θα έχω την ευκαιρία κατά τη διάρκεια με την επομενη συνομιλία μου με τον προεδρο Πουτιν να προτείνω αυτή τη λύση με απευθειας και συγκεκριμένο τρόπο, όπως το κανω κάθε φορά», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος. 

Ρωσίδα παρουσιάστρια παραιτήθηκε κι έφυγε από τη χώρα λόγω του πολέμου

Την ίδια ώρα μια παρουσιάστρια ειδήσεων σε έναν από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ρωσίας παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα, λόγο της διαφωνίας της με τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

ρωσίδα δημοσιογράφος

Η Lilia Gildeyeva

«Έφυγα από τη Ρωσία επειδή φοβόμουν ότι δε θα με άφηναν να φύγω έτσι απλά, και μετά υπέβαλα την παραίτησή μου», δήλωσε η Lilia Gildeyeva από το NTV στον μπλόγκερ Ilya Varlamov.

Σύμφωνα με το BBC η Gildeyeva ήταν παρουσιάστρια της εκπομπής «Segodnya» (Σήμερα), τη ναυαρχίδα των βραδινών ειδήσεων του NTV - του τρίτου δημοφιλέστερου τηλεοπτικού σταθμού της Ρωσίας, ο οποίος ανήκει στην εταιρεία Gazprom και είναι σταθερά φιλοκυβερνητικός.

Το 2021, η Gildeyeva συμπεριλήφθηκε στον επίσημο κατάλογο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τους δημοσιογράφους που έλαβαν ευχαριστίες για τα «επιτεύγματα στην ανάπτυξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης». Το 2008 μάλιστα ο Πούτιν την ευχαρίστησε για την «παροχή πληροφοριών και την ενεργό κοινωνική δραστηριότητα για την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα».

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top