Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό: Πότε λήγει;

Υπάρχει η πιθανότητα παράτασης;

Δείτε το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Star για το ψηφιακό πιστοποιητικό (30/6/21)

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ημερομηνία λήξης». Αυτό απάντησε η Κομισιόν σε ερώτηση του STAR για τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η αναφορά του εκπροσώπου της Κομισιόν αφορούσε στον κανονισμό για το πιστοποιητικό ωστόσο, το οποίο όταν ξεκίνησε είχε συμφωνηθεί να είναι για έναν χρόνο.

Εμβόλιο: Πόσους μήνες πρέπει να απέχει η δεύτερη από την τρίτη δόση

«Ναι, ο κανονισμός από μόνος του έχει ημερομηνία λήξης. Είναι για ένα χρόνο με δυνατότητα να επεκταθεί και είπαμε ότι θα το ξαναδούμε στην επόμενη έκθεση τον Μάρτιο. Οπότε είναι μια ανοιχτή διαδικασία, υπάρχει χρονικός περιορισμός, αλλά υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί. Για τα ατομικά πιστοποιητικά, ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι για τα τεστ και την ανάρρωση», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Γουίγκαν.

Επισήμως το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό επισήμως τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2021. «Ο κανονισμός για το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ για την COVID θα ισχύει για 12 μήνες από την 1η Ιουλίου 2021. Η Επιτροπή θα υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τρεις μήνες πριν από τη λήξη της εφαρμογής του κανονισμού. Μαζί με αυτήν την έκθεση, η Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει την παράταση του πιστοποιητικού COVID εάν είναι απαραίτητο, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην πανδημία» ανέφερε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της όταν τέθηκε σε ισχύ το πιστοποιητικό.

Εγκρίθηκε από τη Μ. Βρετανία το χάπι της Μerck κατά του κορωνοϊού

Ωστόσο, πηγές της Κομισιόν ανέφαραν ότι «λαμβάνοντας υπόψη την απουσία πειστικών επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την εξασθένηση της ανοσίας ύστερα από ορισμένο χρονικό διάστημα, η Κομισιόν δεν εξετάζει επί του παρόντος το ενδεχόμενο τροποποίησης του κανονισμού της ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID προκειμένου να διευκρινιστεί η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα αυτό καθώς εξελίσσονται τα επιστημονικά στοιχεία».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή εξέτασης δεν αναγράφουν ημερομηνία λήξης - συνεχίζουν να παρέχουν απόδειξη ότι ένα ιατρικό συμβάν, δηλαδή ένας εμβολιασμός ή μια εξέταση για COVID-19, έλαβε χώρα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τα πιστοποιητικά ανάρρωσης, ωστόσο, λήγουν το αργότερο μετά από 180 ημέρες».

«Τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίσουν τους κανόνες σχετικά με το πόσο καιρό γίνονται δεκτά τα πιστοποιητικά. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα πιστοποιητικά εξετάσεων, τα κράτη μέλη μπορούν να απαιτούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων PCR ή rapid test να έχουν ληφθεί το πολύ 72 ώρες πριν από την άφιξη και οι ταχείες εξετάσεις αντιγόνου το πολύ 48 ώρες πριν από την άφιξη. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να παρέχουν σαφείς, πλήρεις και έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με όλες τις πτυχές που καλύπτονται από το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, καθώς και σχετικά με την εγκυρότητα του πιστοποιητικού».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Ψαρρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top