Κορωνοϊός: Με συμπτώματα δύο γάτες που μολύνθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους

Τι εξετάζουν οι ερευνητές

γάτες

Αν και δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο κατά πόσο οι άνθρωποι μπορούν να μολύνουν με κορωνοϊό τα κατοικίδιά τους, Σκωτσέζοι επιστήμονες εντόπισαν δύο περιπτώσεις όπου πιστεύεται ότι δύο γάτες «κόλλησαν» τον ιό από τους ιδιοκτήτες τους.

Έρευνα: Τα κατοικίδια ζώα δεν μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο με κορωνοϊό

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, οι δύο γάτες μολύνθηκαν μετά τους ιδιοκτήτες τους. Η μία εμφάνισε ήπια συμπτώματα ενώ στη δεύτερη περίπτωση έπρεπε να γίνει ευθανασία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι και τα δύο κατοικίδια ζώα μολύνθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι είχαν συμπτώματα Covid-19 προτού οι γάτες αρρωστήσουν.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης από γάτα σε άνθρωπο ή ότι γάτες, σκύλοι ή άλλα κατοικίδια ζώα παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδημιολογία των ανθρώπινων μολύνσεων από Covid.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα κατοικίδια θα μπορούσαν ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως «ιική δεξαμενή» επιτρέποντας τη συνεχή μετάδοση και δήλωσαν ότι είναι σημαντικό να βελτιωθεί η κατανόηση του κατά πόσο τα εν λόγω ζώα μπορούν να παίξουν ρόλο στη μόλυνση των ανθρώπων.

Κορωνοϊός: Πώς μας βοηθούν τα κατοικίδιά μας στην καραντίνα

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με την Κτηνιατρική Διαγνωστική Υπηρεσία (VDS) στη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου για τη μελέτη.

Η μία γάτα ήταν ένα τετράμηνο θηλυκό γατάκι με το όνομα Ragdoll, του οποίου ο ιδιοκτήτης εμφάνισε συμπτώματα όμοια με αυτά του κορωνοϊού στα τέλη Μαρτίου 2020.

Το γατάκι μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο με δυσκολίες στην αναπνοή τον Απρίλιο του 2020, αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε και αργότερα έπρεπε να του γίνει ευθανασία. Τα μετά θάνατο δείγματα πνευμόνων αποκάλυψαν βλάβη σύμφωνα με μια ιογενή πνευμονία και υπήρχαν ενδείξεις λοίμωξης Sars-CoV-2.

Η δεύτερη γάτα ήταν έξι ετών και ο ιδιοκτήτης της είχε βρεθεί θετικός στην Covid-19. Η γάτα μεταφέρθηκε στον κτηνίατρο με ρινική εκκένωση και επιπεφυκίτιδα, αλλά τα συμπτώματά της παρέμειναν ήπια και η γάτα ανέκαμψε αργότερα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι δύο περιπτώσεις είναι πιθανό να υποτιμούν την πραγματική συχνότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε ζώο, καθώς τα τεστ σε ζώα είναι περιορισμένα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top