Δολοφονήθηκε ο «αρχιτέκτονας» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

Κανείς έως τώρα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη

Ο  «αρχιτέκτονας» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Μόχσεν Φαχριζαντέχ, δολοφονήθηκε στην ιρανική πόλη Αμσάρντ. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση έπεσε θύμα ενέδρας και 4 δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον του. Ο ίδιος υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο της Τεχεράνης. Κανείς ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την δολοφονία του. 

Νεκροί και τραυματίες από έκρηξη σε εμπορική περιοχή του Ιράν

Όπως αναφέρεται μάρτυρες άκουσαν τον ήχο μιας έκρηξης και στη συνέχεια πυροβολισμούς από πολυβόλο. Οι σφαίρες βρήκαν το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν ο Φαχριτζάντε.

Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν και οι σωματοφύλακες του Φαχριτζάντε, οι οποίοι μεταφέρθηκαν αργότερα σε τοπικό νοσοκομείο.
Η κρατική τηλεόραση δημοσίευσε στον ιστότοπό της, φωτογραφία στην οποία φαίνονται οι δυνάμεις ασφαλείας να μπλοκάρουν το δρόμο.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο έδειξαν ένα sedan Nissan με τρύπες από σφαίρες στο παρμπρίζ και αίμα στο δρόμο.

Ο Χοσεΐν Σαλάμι, αρχηγός της Επαναστατικής Φρουράς, φάνηκε να αναγνωρίζει την επίθεση εναντίον του Φαχριτζάντε. «Η δολοφονία πυρηνικών επιστημόνων είναι η πιο βίαιη αντιπαράθεση για να μας εμποδίσει να φτάσουμε στη σύγχρονη επιστήμη», έγραψε ο Σαλάμι.

Ο Χοσεΐν Ντεχάν σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν και προεδρικός υποψήφιος στις εκλογές του 2021 στο Ιράν, έγραψε στο Twitter. 
«Τις τελευταίες ημέρες της πολιτικής ζωής του συμμάχου τους, οι Σιωνιστές επιδιώκουν να εντείνουν και να αυξήσουν την πίεση στο Ιράν, για να διεξαγάγει έναν πλήρη πόλεμο», έγραψε ο Ντεχάν, αναφερόμενος στον Πρόεδρο Τραμπ.

«Θα κατεβούμε σαν αστραπή στους δολοφόνους αυτού του καταπιεσμένου μάρτυρα και θα τους κάνουμε να μετανιώσουν για τις πράξεις τους!».

ΗΠΑ: Ζητούν επαναφορά των διεθνών κυρώσεων στο Ιράν από τον ΟΗΕ

Η περιοχή γύρω από το Absard είναι γεμάτη με βίλες για την ιρανική ελίτ με θέα στο όρος Damavand, την ψηλότερη κορυφή της χώρας. Οι δρόμοι την Παρασκευή, ήταν πιο άδειοι από το κανονικό, λόγω του κλειδώματος της πανδημίας του κορωνοϊού, προσφέροντας στους δράστες την ευκαιρία να χτυπήσουν με λιγότερα άτομα γύρω.

Ο Φαχριζαντέχ ηγήθηκε του λεγόμενου προγράμματος «Amad» ή «Hope» του Ιράν. Το Ισραήλ και η Δύση ισχυρίστηκαν ότι ήταν στρατιωτική επιχείρηση που εξέταζε τη σκοπιμότητα κατασκευής πυρηνικού όπλου στο Ιράν. 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας αναφέρει ότι το πρόγραμμα «Amad» έληξε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ παρακολουθούν τώρα τους πυρηνικούς χώρους του Ιράν ως μέρος της διαπραγματευόμενης πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top