Προϋπολογισμός - ΕΕ: Ουγγαρία και Πολωνία αρνούνται να συναινέσουν

Δύο κράτη μέλη μπλόκαραν τη συμφωνία

ευρωπαικη ενωση

Mε νέα καθυστέρηση κινδυνεύει η έγκριση του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού (ΠΔΠ 2021-27 και Next Generation EU), συνολικού ύψους 1,8 τρισ.ευρώ, λόγω της άρνησης της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, να συναινέσουν στους όρους για την εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου. 

ΕΕ: Συμφωνία - συμβιβασμός με την Ευρωβουλή για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη που είχε αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες, για την αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, οι δύο χώρες ενδέχεται να ασκήσουν veto στη διαδικασία. 

Ο διπλωμάτης τόνισε ότι οι καθυστερήσεις είναι πλέον αναπόφευκτες και οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να εμπλακούν και αυτοί εκ νέου στη διαδικασία, ενδεχομένως κατά την τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη.

Γερμανική προεδρία: δύο κράτη μέλη μπλόκαραν τη συμφωνία για το ΠΔΠ 2021-27 

Δύο Κράτη Μέλη της ΕΕ μπλόκαραν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων, τη συμφωνία για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, 2021-2027, ανακοίνωσε η γερμανική προεδρία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής Προεδρίας, στο σημερινό COREPER, « η πρώτη απόφαση αφορούσε τον κανονισμό για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης (μηχανισμός υπό όρους). 

Οι Πρέσβεις της ΕΕ επιβεβαίωσαν το τελικό συμβιβαστικό κείμενο με ειδική πλειοψηφία». Σύμφωνα με τον ίδιο «η 2η απόφαση αφορούσε καταρχήν τη συμφωνία σχετικά με το Πολυετές Πακέτο Χρηματοοικονομικών Πλαισίων & Ανάκαμψης. 

Πρόγραμμα Γέφυρα: Ξεκινά τέλη Νοεμβρίου η καταβολή της επιδότησης

Δυο Κράτη Μέλη εξέφρασαν επιφυλάξεις όσον αφορά την αντίθεσή τους σε 1 στοιχείο του συνολικού πακέτου - αλλά όχι στην ουσία της συμφωνίας για το ΠΔΠ».

Τέλος,  ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι «σε ό,τι αφορά την απόφαση επί των ιδίων πόρων οι πρεσβευτές της ΕΕ, δεν μπόρεσαν να επιτύχουν την απαραίτητη ομοφωνία για την έναρξη της γραπτής διαδικασίας λόγω επιφυλάξεων που εξέφρασαν δύο κράτη μέλη».

Νωρίτερα Ευρωπαίος διπλωμάτης είχε προαναγγείλει αυτή την εξέλιξη κατονομάζοντας την Ουγγαρία και την Πολωνία (λόγω της αιρεσιμότητας του κράτους δικαίου) και είχε σημειώσει ότι το ζήτημα ενδέχεται να απασχολήσει και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων την Πέμπτη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top