Περού: Παραιτήθηκε ο μεταβατικός πρόεδρος μετά τις βίαιες διαδηλώσεις

Νέα πολιτική κρίση στη χώρα

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Περού Μανουέλ Μερίνο ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι παραιτείται μόλις πέντε ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων ωρών, βυθίζοντας τη χώρα σε μια νέα πολιτική κρίση.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις που έγιναν το Σάββατο με χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι κάτω των 25 ετών. Οι πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους για να απαιτήσουν την παραίτηση του Μερίνο και να απορρίψουν αυτό που χαρακτηρίζουν θεσμικό πραξικόπημα.

Περού διαδηλώσεις

Η μεγαλύτερη πορεία έγινε στη Λίμα, όπου χιλιάδες άνθρωποι συνέκλιναν στην πλατεία Σαν Μαρτίν. Η αστυνομία έκανε για ακόμη μια φορά εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, που εκτοξεύθηκαν και από ελικόπτερα, για να απωθήσει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι απειλούσαν να πάνε στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα τα κόμματα με την παραίτηση του Μερίνο

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο επικεφαλής του Κογκρέσου Λουίς Βαλδές είπε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν να ζητήσουν την άμεση παραίτηση του προέδρου, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προειδοποίησε ότι το Κογκρέσο θα ξεκινούσε διαδικασία για την καθαίρεσή του, εάν δεν υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο Μερίνο ανέλαβε την προεδρία την περασμένη Τρίτη, αφού το Κογκρέσο, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του εκλεγμένου προέδρου Μάρτιν Βισκάρα με την κατηγορία της δωροληψίας, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Η καθαίρεση του Βισκάρα και η άνοδος στην εξουσία του 59χρονου Μερίνο, ενός αγρονόμου και επιχειρηματία που ανήκει στην κεντροδεξιά και ήταν μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του κοινοβουλίου, πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις από την Τρίτη στη Λίμα και σε άλλες πόλεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top