Τουρκία: Τι είπε ο υπουργός Ενέργειας για τις γεωτρήσεις στην αν. Μεσόγειο

«Οι σεισμικές μελέτες μας δίνουν ελπίδα»

Για τις γεωτρήσεις που αναμένεται να κάνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ στο NTV.

Πιο κοντά από ποτέ στο Καστελόριζο το Oruc Reis - Πλησίασε τα 14 ν.μ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η απεσταλμένη του Star στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, ο υπουργός ανέφερε ότι «έγιναν συνολικά οκτώ έρευνες σε βαθιά νερά. Επειδή δεν είμαστε βέβαιοι, όπως στη Μαύρη Θάλασσα, δεν καταλήξαμε σε ανακάλυψη» και πρόσθεσε για τη διαδικασία: «Κάθε γεώτρηση μας δίνει σημαντικά δεδομένα. Πρώτα γίνεται δισδιάστατη έρευνα, στη συνέχεια στις περιοχές που αξιολογείται ότι η πιθανότητες είναι μεγάλες, γίνεται τρισδιάσταση έρευνα με λεπτομερείς εικόνες. Και με την γεώτρηση παίρνουμε από εκεί πληροφορίες. Κοντά στις περιοχές που εντοπίζουμε ροή φυσικού αερίου κάνουμε μερικές γεωτρήσεις ακόμη. Θα κάνουμε μερικές γεωτρήσεις ακόμη στις περιοχές κοντά»

Νέα τουρκική πρόκληση: Διεκδικεί το μισό Αιγαίο με χάρτη

Αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ότι «Μέχρι τώρα ανακαλύψαμε στην περιοχή αυτή περιοχές νότια της Μεσογείου. Οι σεισμικές μελέτες μας δίνουν ελπίδα. Είναι δύσκολο να πούμε κάτι χωρίς να εξετάσουμε αυτές τις μελέτες. Ελπίζω ότι μπορούμε να βιώσουμε μια παρόμοια ανακάλυψη, όπως στη Μαύρη Θάλασσα».

Τέλος, για το Καστελόριζο και τις Navtex που έχει εκδόσει η Τουρκία, ο υπουργός Ενέργειας δεν παρέκλινε από τις θέσεις του Ερντογάν: «Η απόσταση μας με το Καστελόριζο είναι 2 χμ και με την Ελλάδα 580 χλμ. Στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει αυτό. Όταν το εξηγούμε αυτό πρόσωπο με πρόσωπο στην Ευρώπη μας δίνουν δίκιο αλλά δυστυχώς μπροστά στις κάμερες δεν γίνεται αυτό» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία ανακοινώνει Navtex σε μέρη της περιοχής χωρίς να εισέρχονται στα χωρικά ύδατα των νησιών και «μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top