Προκαλεί η Τουρκία: Ανοίγει την παραλία της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου

Η συνάντηση Ερσίν Τατάρ και Ερντογάν

Σε νέα προκλητική κίνηση φαίνεται ότι θα προβεί η Τουρκία, η οποία ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα ανοίξει το παραλιακό μέτωπο της Αμμόχωστου στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Άννας Ανδρέου, ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ, μετέβη την Τρίτη στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τη συνάντηση, ο Τατάρ φαίνεται να δήλωσε ότι «το 2019 υποσχεθήκαμε το άνοιγμα του Βαρωσιού (το κλειστό μέρος της Αμμοχώστου) και τώρα πραγματοποιούμε το πρώτο βήμα», λέγοντας ότι αυτό είναι προγραμματισμένο να γίνει από την Πέμπτη.

Η επέκταση του παραλιακού μετώπου αφορά στην παραλία της Αμμοχώστου και όχι την περίκλειστη πόλη και εντάσσεται σε μια σειρά ενεργειών που ανακοίνωσαν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Εσίν Τατάρ. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η επιδιόρθωση αγωγού νερού στα Κατεχόμενα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου παραβιάζει σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, γι΄αυτό και η Τουρκία κάνει «προσεκτικές» κινήσεις σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της περιοχής.

 

 

Βαρχέλι: «Το άνοιγμα των Βαρωσίων δε βοηθά την αποκλιμάκωση στην περιοχή»

Ότι «δε βοηθά την αποκλιμάκωση στην περιοχή», απάντησε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολιβιέ Βαρχέλι, σε ερώτημα του Θάνου Αθανασίου για το STAR σε σχέση με την ανακοίνωση του Προέδρου Ερντογάν για άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Ο Επίτροπος επιφυλάχθηκε να ακούσει την πλήρη δηλωση του Προέδρου Ερντογάν καθώς την ώρα των ανακοινώσεων απευθυνόταν στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top