Αποχωρεί το τουρκικό σκάφος γεωτρήσεων Yavuz από την ΑΟΖ της Κύπρου

Παρτίδα σκάκι για γερά νεύρα οι διερευνητικές με την Τουρκία

Το τουρκικό σκάφος γεωτρήσεων Yavuz εγκατέλειψε σήμερα τη θέση του νοτιοδυτικά της Κύπρου για πρώτη φορά έπειτα από αρκετούς μήνες, δημιουργώντας ελπίδες για μείωση των κλιμακούμενων εντάσεων σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο dpa.

Το πλήρωμα του Yavuz πραγματοποιούσε έρευνες για φυσικό αέριο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης στη Λευκωσία, σημειώνεται στο ίδιο τηλεγράφημα.

Δεν είναι σαφές ποιο είναι το λιμάνι προορισμού του Yavuz, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Λευκωσία, όπως αναφέρει ο συντάκτης του dpa και εκτιμά: Αν το πλοίο παραμείνει στην πορεία του προς τον βορρά, μπορεί να είναι άλλη μια ένδειξη για τη μείωση της έντασης, καθώς θα μπορούσε να φθάσει στα τουρκικά χωρικά ύδατα το βράδυ.

Τσαβούσογλου: «Να μην τολμήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας επιβάλει κυρώσεις»

Παρτίδα σκάκι για γερά νεύρα οι διερευνητικές με την Τουρκία

Την ίδια στιγμή σε παρτίδα σκάκι, για γερά νεύρα, εξελίσσεται η πορεία προς τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Με φόντο τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, η Αθήνα παραμένει επιφυλακτική, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει να χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα.

Στην Άγκυρα  κι αμέσως μετά στην Αθήνα, θα βρεθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, με όχημα το μηχανισμό αποκλιμάκωσης των εντάσεων, μετά από ένα ιδιαιτέρως «θερμό» καλοκαίρι.

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία μετά από το «ανατολίτικο» παζάρι για την Τουρκία

Οδεύοντας προς τις διερευνητικές επαφές, τα φώτα στρέφονται, πάντως, στο Forum για την Ασφάλεια, την Τετάρτη και Πέμπτη στη Μπρατισλάβα, όπου ενδέχεται να συναντηθούν ο Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

Η ελληνική πλευρά παραμένει επιφυλακτική, καθώς τα μηνύματα από την Τουρκία είναι διφορούμενα. Από τη μια, κινήσεις όπως η αποχώρηση του Yavuz από την Κυπριακή ΑΟΖ δείχνουν διάθεση συνεννόησης από την Άγκυρα. Από την άλλη, όμως, δηλώσεις όπως αυτές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενισχύουν την καχυποψία της Αθήνας.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top