Κορωνοϊός: Δοκιμάζονται φάρμακα αντισωμάτων για τη θεραπεία του ιού

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος των επιστημόνων

Με το εμβόλιο για τον κορωνοϊού να χρειάζεται πολλούς μήνες ακόμα για να δοκιμαστεί, οι εταιρείες βιάζονται να δοκιμάσουν το επόμενο καλύτερο πράγμα που διαθέτουν: φάρμακα αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό αμέσως, χωρίς να χρειάζεται να «εκπαιδεύσουν» το ανοσοποιητικό σύστημα για να κάνει τη δουλειά.

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγει το σώμα όταν έρχεται αντιμέτωπο με μια λοίμωξη. Προσκολλώνται σε έναν ιό και τον καταστρέφουν. Τα εμβόλια λειτουργούν ξεγελώντας το σώμα, κάνοντάς το να σκεφτεί ότι υπάρχει μια λοίμωξη, ώστε να δημιουργήσει αντισώματα και θυμάται πώς να το κάνει αν εμφανιστεί ποτέ η πραγματική λοίμωξη.

Sputnik V: Αμφιβολίες για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

«Μπορεί να δοθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διαχέεται πολύ γρήγορα σε όλο το σώμα. Και ίσως να είστε σε θέση να προστατεύσετε και να αποτρέψετε τη μόλυνση αμέσως», δήλωσε ο ιολόγος του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Dr. Myron Cohen. 

Αυτά τα φάρμακα πιστεύεται ότι διαρκούν για έναν μήνα ή περισσότερο και θα μπορούσαν να δώσουν γρήγορη, προσωρινή ανοσία σε άτομα με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, όπως οι εργαζόμενοι στην υγεία. Μάλιστα δοκιμάζονται και ως θεραπεία.

Έχοντας ένα τέτοιο εργαλείο «θα ήταν ένα πραγματικά σημαντικό όπλο στον αγώνα μας ενάντια στο κορωνοϊό», δήλωσε ο Cohen.

Τι θα μπορούσε να πάει... στραβά;

- Τα αντισώματα ενδέχεται να μην διεισδύσουν για να φτάσουν σε όλα τα μέρη του σώματος όπου πρέπει να δράσουν, όπως βαθιά στους πνεύμονες. Όλα τα φάρμακα αντισωμάτων χορηγούνται μέσω IV και πρέπει να περάσουν από την κυκλοφορία του αίματος προς οπουδήποτε κατεύθυνση χρειαστούν.

- Ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί για να «σωθεί» το αντίσωμα.

- Τα αντισώματα μπορεί να μην διαρκέσουν αρκετά. Εάν εξαφανιστούν μέσα σε ένα μήνα, η θεραπεία θα θεωρηθεί αποτελεσματική καθώς ο ιός συνήθως υποχωρεί εκείνη τη στιγμή. Για την πρόληψη όμως δεν είναι τόσο πρακτικό καθώς θα πρέπει ο οργανισμός να λαμβάνει τα αντισώματα μία με δύο φορές τον μήνα. 

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε και τι όχι για το ρωσικό εμβόλιο

- Ο μεγάλος φόβος: Τα αντισώματα μπορεί να κάνουν το αντίθετο από αυτό που ελπίζεται και να ενισχύσουν πραγματικά την ικανότητα του ιού να εισέλθει στα κύτταρα ή να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπο που κάνει τους ανθρώπους πιο άρρωστους. Είναι μια θεωρητική ανησυχία που δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα στις δοκιμές, αλλά απαιτούνται μεγάλα, οριστικά πειράματα για να αποδειχθεί η ασφάλεια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top