Ο κομήτης «Άτλας» πλησιάζει τη Γη αλλά διαλύεται σταδιακά

Ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο στη Χαβάη

κομήτης

Πλησιάζει τη Γη ο κομήτης «Άτλας», ο οποίος ανακαλύφθηκε σις 29 Δεκεμβρίου 2019 από το ρομποτικό τηλεσκόπιο ATLAS στη Χαβάη, από όπου πήρε και το όνομά του.

Starlink: Ορατοί και στη χώρα μας οι δορυφόροι του Elon Musk

Αν και αναμενόταν ότι θα ήταν ορατός με γυμνό μάτι μέσα στο Μάιο, καθώς μέχρι τα μέσα Μαρτίου φαινόταν φωτεινότερος, η σταδιακή του διάσπαση δε θα το επιτρέψει. 

Οι φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble αποκάλυψαν περίπου 30 κομμάτια στις 20 Απριλίου και 25 κομμάτια στις 23 Απριλίου, με αποτέλεσμα πλέον ο κομήτης να φαίνεται πιο αχνός. 

Αν και η διάσπαση είναι σύνηθες φαινόμενο στους κομήτες, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι ποια είναι η αιτία της διάσπασης. Το τηλεσκόπιο Hubble μπορεί να διακρίνει κομμάτια μικρά όσο ένα σπίτι. Πριν τη διάσπαση ο πυρήνας του κομήτη εκτιμάται ότι είχε μήκος περίπου όσο δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Ο κομήτης «Άτλας» βρίσκεται σήμερα σε απόσταση περίπου 145 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Αν κάποιο από τα μεγάλα κομμάτια του τελικά επιβιώσει, ο κομήτης θα πλησιάσει τη Γη στις 23 Μαΐου σε απόσταση περίπου 115 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ενώ οκτώ μέρες αργότερα, θα πλησιάσει τον Ήλιο σε απόσταση 37 εκατ. χλμ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top