Κίνα: Μυστηριώδης επανεμφάνιση δημοσιογράφου που κάλυπτε την πανδημία

Εμφανίστηκε αλλαγμένος στην Ουχάν μετά από δύο μήνες εξαφάνισης

Δείτε στο βίντεο του Reuters πώς η Κίνα αρχίζει σταδιακά να επιστρέφει στους παλιούς ρυθμούς της καθημερινότητας μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Li Zehua που ασκούσε τη λεγόμενη «δημοσιογραφία των πολιτών» εμφανίστηκε πολύ διαφορετικός σε σχέση με τα τελευταία του βίντεο και αποκάλυψε ότι είχε τεθεί σε αναγκαστική καραντίνα. Ο Κινέζος δημοσιογράφος εμφανίστηκε ξανά στην Ουχάν, έπειτα από σχεδόν δύο μήνε,ς κατά τους οποίους θεωρούνταν αγνοούμενος.

Χάκερς έβαλαν στο στόχαστρο το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian, o Li Zehua είναι ένας από τους τρεις δημοσιογράφους που έστελναν ανταποκρίσεις από την πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό στην Ουχάν, κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων εβδομάδων για την περιοχή. Είχε θεαθεί για τελευταία φορά στις 26 Φεβρουαρίου, λίγο αφότου είχε αναρτήσει βίντεο στο οποίο φαινόταν να τον καταδιώκει ένα λευκό SUV, ενώ είχε προηγηθεί μια πολύωρη live μετάδοση, η οποία ολοκληρώθηκε με την εισβολή αστυνομικών στο διαμέρισμά του.

Κορωνοϊός: Αμερικανική Πολιτεία μήνυσε την Κίνα για την πανδημία

Το χρονικό της κράτησής του

Σε βίντεό του στο Youtube, το Weibo και το Twitter, ο Li δήλωσε ότι στις 26 Φεβρουαρίου το SUV σταμάτησε μπροστά του καθώς οδηγούσε στην περιοχή Wuchang της Ουχάν, ενώ περαστικοί του φώναζαν να σταματήσει. Ο Li πανικοβλήθηκε και επιδίωξε να ξεφύγει οδικώς, καταγράφοντας την καταδίωξη σε βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο αργότερα την ίδια μέρα.

Kορωνοϊός: Φταίει η Κίνα για την πανδημία;

Μετά την επιστροφή στο διαμέρισμά του, ο Li είδε ένστολους αστυνομικούς και προσωπικό με προστατευτικές στολές να χτυπάνε τις πόρτες των γειτόνων του. Εκείνος έκλεισε τα φώτα και κάθισε σιωπηλός μπροστά στον υπολογιστή του περιμένοντας. Τρεις ώρες μετά, του χτύπησαν την πόρτα.

Τουλάχιστον τρεις άνδρες εισέβαλαν στο διαμέρισμά του, δηλώνοντας ότι είναι αστυνομικοί. Ο Li τους ακολούθησε σε κοντινό αστυνομικό τμήμα, όπου του είπαν ότι έγινε έρευνα που οδήγησε στο να του απαγγελθούν κατηγορίες για διατάραξη της δημόσιας τάξης.

ΠΟΥ για κορωνοϊό: «Αυτός ο ιός θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό»

Αργότερα, οι αστυνομικοί του είπαν ότι δεν θα τον συλλάβουν, αλλά του επεσήμαναν πως είναι υποχρεωμένος να μπει σε καραντίνα, καθώς είχε επισκεφθεί «ευαίσθητες περιοχές για την επιδημία».

Περίεργη η συμπεριφορά του στο νέο βίντεο

Ο Li, ο οποίος υποχρεώθηκε να παραδώσει τις ηλεκτρονικές συσκευές του σε ένα φίλο του, πέρασε τον επόμενο μήνα σε καραντίνα στην Ουχάν και έπειτα στην πόλη καταγωγής του, σε διαφορετική επαρχία της Κίνας. Του πρόσφεραν τρία γεύματα τη μέρα και τον φρουρούσαν, ενώ του επέτρεπαν να παρακολουθεί το απογευματινό δελτίο ειδήσεων.

 

 

«Σε ολόκληρο το διάστημα, η αστυνομία μου συμπεριφέρθηκε πολιτισμένα και νόμιμα, εξασφαλίζοντας ότι είχα επαρκή τροφή και ξεκούραση. Με φρόντισαν πραγματικά», ανέφερε.

Ο τόνος του Li, ουδέτερος και πατριωτικός, διέφερε τρομερά από τα προηγούμενα βίντεο του. Ο Li, ο οποίος εργαζόταν για κινεζικό κανάλι, είχε ταξιδέψει στην Ουχάν ως ανταποκριτής για την κρίση, μετά την εξαφάνιση ενός άλλου δημοσιογράφου και ακτιβιστή, του Chen Qiushi.

Στα βίντεο του ανέφερε τις προσπάθειες μιας τοπικής επιτροπής να συγκαλύψει τις νέες λοιμώξεις και παρουσίαζε συνεντεύξεις ασθενών, ενώ είχε επισκεφτεί και ένα αποτεφρωτήριο, όπου εργάτης δήλωσε στην κάμερά ότι εργαζόμενοι πληρώνονταν περισσότερο για να μεταφέρουν πτώματα.

Τότε ο Li είχε πει ότι δε θέλει να παραμείνει αμέτοχος, να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά του και ότι δεν θα μπορούσε να έχει μια ωραία ζωή με μια σύζυγο και παιδιά και ότι ο λόγος που το κάνει είναι πως ελπίζει και άλλοι νέοι άνθρωποι, όπως αυτόν να υψώσουν το ανάστημά τους.

Ωστόσο, στο τελευταίο του βίντεο την Τετάρτη, ο Li έκανε αναφορά σε ένα κείμενο του Κομφούκιου για την πίστη στα ιδανικά: «Η ανθρώπινη καρδιά είναι απρόβλεπτη και ακούραστη. Η σχέση της με το σωστό είναι περιορισμένη. Να είστε οξυδερκείς, να είστε συνεπείς, ώστε να μπορέσετε να κρατηθείτε σταθεροί».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top