«Μπλόκο» στη Huawei από την Google – Tι σημαίνει αυτό για τους χρήστες

Πώς η «μαύρη» λίστα του Τραμπ επηρεάζει τον κινεζικό κολοσσό

Μπορεί η Huawei να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones στον κόσμο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Google από το να «μπλοκάρει» την κινέζικη εταιρία, υπακούοντας στις «εντολές» Τραμπ, ο οποίος έχει βάλει στη «μαύρη λίστα» την κινέζικη εταιρία.

Η απαγόρευση αφορά ορισμένες αναβαθμίσεις στο λογισμικό λειτουργίας των Android, κάτι που σημαίνει πως τα νέα smartphones της Huawei θα χάσουν την πρόσβαση σε μερικά apps της Google.

Η Google ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με το νέο κανονισμό, αναστέλλοντας τις συναλλαγές με την κινεζική εταιρεία, οι οποίες απαιτούν τη μεταφορά υλικού, λογισμικού και τεχνικών υπηρεσιών, πέρα από εκείνες που είναι διαθέσιμες μέσω άδειας ανοιχτού λογισμικού (όμως τα Google Play, Gmail, Chrome, YouTube, Google Maps κ.α. δεν καλύπτονται, καθώς απαιτούν εμπορική συμφωνία με τη Google)

Τι σημαίνει αυτό για τους χρήστες της Huawei;

Οι υπάρχοντες χρήστες της Huawei θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα apps της Google, να κάνουν επιδιορθώσεις σφαλμάτων ασφαλείας, αλλά και να κάνουν αναβάθμιση στις υπηρεσίες Google Play.

Όταν όμως η Google λανσάρει την επόμενη έκδοση του Android μες τον χρόνο, είναι πολύ πιθανό να μην είναι διαθέσιμη στις συσκευές Huawei.

Μάλιστα οι μελλοντικές συσκευές Huawei ίσως να μη διαθέτουν καν apps όπως το YouTube και το Google Maps.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις καταναλωτικές υπηρεσίες της Huawei, η οποία δηλώνει πως είχε προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο.

Τι είναι η «μαύρη λίστα» του Τραμπ – Το Plan B της Huawei

Την περασμένη Τετάρτη ο Τραμπ ανακοίνωσε πως η Huawei συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των εταιριών στις οποίες απαγορεύεται να αποκτούν τεχνολογικό εξοπλισμό από αμερικανικές εταιρίες χωρίς κυβερνητική έγκριση.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος της Huawei, Ren Zhengfei , δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «είχαμε ήδη προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο». Όπως τόνισε, η εταιρία του που κάθε χρόνο αγόραζε τεχνολογικό υλικό και εξαρτήματα αξίας 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Αμερική, πλέον θα ξεκινήσει τη δική της παραγωγή και θα γίνει ανεξάρτητη.

Να σημειώσουμε πως το τελευταίο διάστημα η Huawei βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς δυτικές χώρες με «αρχηγό» τις ΗΠΑ, την έχουν στοχοποιήσει, κατηγορώντας την πως ο εξοπλισμός της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Κίνα για κατασκοπεία. Η Huawei το αρνείται κατηγορηματικά, τονίζοντας πως η δουλειά της δεν αποτελεί απειλή και είναι εντελώς ανεξάρτητη από την κυβέρνηση της Κίνας.

Οι ισχυρισμοί της Huawei δεν έπεισαν πάντως πολλές εταιρίες τηλεπικοινωνιών από το να χρησιμοποιούν προϊόντα της Huawei στα 5G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τους.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top