«Δεν ακυρώνουμε το Brexit» - Η κυβέρνηση απαντά στις 5,8 εκ. υπογραφές

Οι βουλευτές αναλαμβάνουν δράση - Πόλεμος στην Μέι και από το κόμμα της

brexit

Μπορεί οι υπογραφές για να ακυρωθεί το Brexit να έχουν φτάσει σχεδόν τα έξι εκατομμύρια (5.800.000 για την ακρίβεια), ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να αποσύρει το Άρθρο 50, που θα βγάλει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι κι αν η συλλογή υπογραφών έσπασε όλα τα ρεκόρ, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο των 100.000 που χρειαζόταν για διαβούλευση; Τι κι αν είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία της Βουλής των Κοινοτήτων και του site του βρετανικού κοινοβουλίου;

Πάνω από 3 εκατομμύρια οι υπογραφές κατά του Brexit μέσα σε δύο ημέρες

Brexit: Έπεσε το site που συγκεντρώνει υπογραφές για παραμονή στην Ευρώπη

Η βρετανική κυβέρνηση το απορρίπτει εξηγώντας διαμέσου του αρμοδίου τμήματος που έχει αναλάβει το Brexit, ότι «παραμένει αυστηρή πολιτική μας να μην αποσύρουμε το Άρθρο 50. Συνεχίζουμε να τιμάμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 και εργαζόμαστε ώστε να καταφέρουμε μία έξοδο από την Ευρώπη, η οποία θα είναι προς όφελος όλων, είτε ψήφισαν για παραμονή στην Ευρώπη, είτε έξοδο από αυτήν. Η ανάκληση του Άρθρου 50 και συνεπώς η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υποβάθμιζε τη δημοκρατία μας αλλά και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν εκατομμύρια ψηφοφόροι».

Τονίζει δε πως για το Brexit είχαν ψηφίσει στο δημοψήφισμα 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι, κάτι που αποτελεί την ισχυρότερη δημοκρατική «εντολή» και εξουσιοδότηση έως σήμερα. 

Τέλος, αναφέρει πως θα λάβει σοβαρά υπόψιν του τον μεγάλο αριθμό των ατόμων που υπέγραψαν για παραμονή στην Ευρώπη.

Θα μας τρελάνει ο Γκέλερ! Θέλει να πείσουν τηλεπαθητικά τη Μέι οι Βρετανοί

«Μέι ανακάλεσε!»: Χιλιάδες Λονδρέζοι ζητούν νέο δημοψήφισμα

Είναι επίσημο: Παράταση του Brexit έως τις 22 Μαΐου ή... τις 12 Απριλίου

Τι θα γίνει όμως από εδώ και στο εξής;

Tην ώρα που στη Βρετανία επικρατεί ένα χάος σε σχέση με το Brexit, οι Βρετανοί βουλευτές αναλαμβάνουν εκτάκτως σήμερα την ημερήσια διάταξη της Βουλής των Κοινοτήτων, προκειμένου να ψηφίσουν μια σειρά εναλλακτικών επιλογών στη συμφωνία για το Brexit την οποία διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να επανακαθορίσει σε βάθος τη διαδικασία του διαζυγίου.

Παραμονή στην ενιαία αγορά, νέο δημοψήφισμα, ακόμη και ματαίωση της εξόδου από την ΕΕ είναι οι επιλογές που έχει μπροστά του ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, ο οποίος οφείλει να μελετήσει τις 16 προτάσεις που επεξεργάσθηκαν οι βουλευτές, οι οποίες θα συζητηθούν και στη συνέχεια θα τεθούν σε ψηφοφορία από τις 19:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας).

«Είναι λίγο πιθανό οι σημερινές ψηφοφορίες να αναδείξουν μια πλειοψηφία για οτιδήποτε», υπογράμμισε μιλώντας στο BBC ο βουλευτής Όλιβερ Λέτγουιν, αρχιτέκτονας αυτής της παρέμβασης του κοινοβουλίου στη διαδικασία. «Όμως ελπίζω πως μέχρι τη Δευτέρα θα είμαστε ικανοί να συνθέσουμε μια πλειοψηφία υπέρ μιας ή περισσότερων προτάσεων».

Οι βουλευτές θέλουν μ' αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν μια εναλλακτική επιλογή στη Συμφωνία Αποχώρησης που συνήφθη τον Νοέμβριο από την Μέι και τις Βρυξέλλες και την οποία έχουν ήδη απορρίψει δύο φορές --τον Ιανουάριο και στα μέσα Μαρτίου--, όμως η συντηρητική ηγέτης εξακολουθεί να θέλει να την περάσει.

Προσευχή με τσάι για το Brexit: Χαοτική η κατάσταση στη Βρετανία

Brexit: Οι Βρετανοί προσεύχονται, αγοράζουν χαρτιά τουαλέτας και παυσίπονα

Αυτές οι λεγόμενες «ενδεικτικές» ψηφοφορίες δεν είναι πάντως δεσμευτικές για την κυβέρνηση και η πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει πως θα αντιταχθεί στην επιλογή των βουλευτών, αν αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του κόμματός της υπέρ μιας εξόδου από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ευρώπης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου που είναι αρμόδιο για το Brexit, αυτός ο κοινοβουλευτικός ελιγμός αποτελεί ένα «επικίνδυνο προηγούμενο» για «την ισορροπία των δημοκρατικών θεσμών» στη χώρα.

«Δεν έχει συμβεί εδώ και πάνω από εκατό χρόνια», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόμπερτ Χέιζελ, μέλος του τμήματος συνταγματικού δικαίου του Univesity College του Λονδίνου. Όμως αυτή η κατάσταση δεν είναι παρά η συνέπεια της απουσίας απόλυτης πλειοψηφίας των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο, υπογράμμισε. 

«Πόλεμος» στην Μέι και από το ίδιο της το κόμμα

Η Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα με τις βαθιές διαιρέσεις στους κόλπους του κόμματός της. Συνολικά 30 συντηρητικοί βουλευτές την αψήφησαν ψηφίζοντας το βράδυ της Δευτέρας να αναλάβει το κοινοβούλιο την ημερήσια διάταξη του Brexit.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο σύμμαχός της στο κοινοβούλιο, το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, ανακοίνωσε πως δεν έχει καμιά πρόθεση να ψηφίσει την «τοξική» συμφωνία της, κρίνοντας πως το «δίχτυ ασφαλείας» που περιέχει, με στόχο να αποφευχθεί μια επιστροφή σε σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη γειτονική Ιρλανδία, υπάρχει κίνδυνος να καταλήξει σε μια διαφορετική μεταχείριση της βρετανικής επαρχίας σε σχέση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Οι βουλευτές πρόκειται επίσης να επικυρώσουν την αναβολή της ημερομηνίας του Brexit, που προβλεπόταν αρχικά για τις 29 Μαρτίου, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους ευρωπαίους ηγέτες.

Οι 27 ζήτησαν από τη Μέι να επιλέξει ανάμεσα σε δύο ενδεχόμενα. Είτε η συμφωνία υιοθετείται και η αναβολή θα είναι μικρής διάρκειας, μέχρι τις 22 Μαΐου είτε η συμφωνία απορρίπτεται και το Λονδίνο θα έχει προθεσμία μέχρι τις 13 Απριλίου για να παρουσιάσει μια εναλλακτική επιλογή και να ζητήσει μια νέα αναβολή, κάτι που θα σημάνει πως στα τέλη Μαΐου θα διεξαχθούν στη χώρα οι ευρωπαϊκές εκλογές.

Στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε σήμερα τους ευρωβουλευτές να είναι «ανοικτοί σε μια μακρά παράτααση, αν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να ξανασκεφτεί τη στρατηγική του για το Brexit».

Σύμφωνα πάντως με τον Guardian, ευρωπαϊκά έγγραφα αποκαλύπτουν πως το Brexit θα μπορούσε να πάρει παράταση ενός ολόκληρου χρόνου ακόμα, μέχρι δηλαδή και τις 31 Μαρτίου του 2020. Είναι και αυτή μία επιλογή που θα κληθεί να εξετάσει η Μέι σε περίπτωση που αποτύχει την επικύρωση της συμφωνίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top