Brexit: Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες στη Βουλή των Κοινοτήτων

Τι θα γίνει στην οικονομία σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία

Δείτε στο video του Reuters τι γράφουν τα σημερινά βρετανικά πρωτοσέλιδα αλλά και τις χθεσινές συγκεντρώσεις διαδηλωτών υπέρ και κατά του Brexit έξω από το κοινοβούλιο

Στενεύουν τα περιθώρια για τη Βρετανία μετά τη νέα ήττα της Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας αποχώρησης στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Παρά τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τον Γιούνκερ, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής, με αποτέλεσμα τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες, αλλά και ποιο θα είναι το μέλλον της ίδιας της Τερέζα Μέι.

Καταψηφίστηκε η συμφωνία της Μέι για το Brexit

Brexit: Συμβιβασμός στο «πάρα πέντε» για Τερέζα Μέι-Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Η «νεκρή» συμφωνία και οι κρίσιμες 48 ώρες

Μετά τη νέα απόρριψη, οι βουλευτές μπορούν σήμερα και αύριο να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το είδος της καθυστέρησης του Brexit, την χρονική διάρκεια, τους όρους, ακόμη και για το εάν θα δώσουν στους Βρετανούς ένα ακόμη δημοψήφισμα.

Αν και η συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού κρίθηκε «νεκρή», στελέχη της κυβέρνησης και μέλη του υπουργικού συμβουλίου τονίζουν πως η Τερέζα Μέι δεν έχει παίξει ακόμα το τελευταίο της χαρτί. Έτσι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμα και να επιστρέψει πάλι στη Βουλή με την ίδια «νεκρή» συμφωνία για μία τρίτη ψηφοφορία.

Πάντως, ήδη έχουν ξεκινήσει οι συνεργασίες για την κατάθεση τροπολογιών. Το σχέδιο Malthouse επανέρχεται ανανεωμένο (Malthouse compromise plan B) με μία τροπολογία που υποστηρίζουν οι ευρωσκεπτικιστές Τόρις (μεταξύ των οποίων οι Τζέικομπ Ρις Μογκ και Στίβ Μπέικερ), φιλοευρωπαϊστές Τόρις, και ο Νάιτζελ Ντοτζ του DUP. Το σχέδιο προβλέπει καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου και μετά αποχώρηση χωρίς συμφωνία. 

Μία δεύτερη τροπολογία - και αυτή σε επανάληψη - προέρχεται από την βουλευτή των Συντηρητικών, Κάρολιν Σπέλμαν και τον βουλευτή του Εργατικού κόμματος, Τζακ Ντρόμεϊ, με την οποία ζητούν να αποκλειστεί εντελώς το Brexit χωρίς συμφωνία. Η ίδια ακριβώς είχε υποβληθεί και εγκριθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Αναμένονται και άλλες τις επόμενες μέρες, όπως μία από την Ιβέτ Κούπερ του Εργατικού κόμματος και τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος Όλιβερ Λέτουιν και Νικ Μπόλς. Επίσης, αναμένεται να υπάρχει πρόταση για νέα νομοθεσία που θα προβλέπει ότι η 29η Μαρτίου δεν είναι πια η νόμιμη ημερομηνία αποχώρησης, όπως και προτάσεις για νέο δημοψήφισμα και παραμονή της Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. 

Οποιαδήποτε απόφαση του κοινοβουλίου για παράταση, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη για να έχει την συμφωνία της ΕΕ.

Brexit: Τι θα συμβεί στην οικονομία σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία

H αποχώρηση από την Ευρώπη χωρίς συμφωνία, έχει χαρακτηριστεί ως το χειρότερο σενάριο για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις επιπτώσεις να είναι πολλές:

  • Στην ανάπτυξη

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η δραστηριότητα θα βρεθεί σε κενό αέρος και ορισμένοι προεξοφλούν ακόμη και ύφεση, λόγω των μειώσεων στις δαπάνες των νοικοκυριών και στις επενδύσεις των επιχειρήσεων.Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΤτΑ), ο Τζέιμς Κάρνι, δεν αποκλείει προσωρινή συρρίκνωση του ΑΕΠ. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, η ΤτΑ περιμένει άνοδο του πληθωρισμού κατά 6,5%, αύξηση της ανεργίας στο 7,5% κι ελεύθερη πτώση κατά 30% των τιμών των κατοικιών.

  • Στις αγορές

 Στο χειρότερο σενάριο, η ΤτΑ προβλέπει ότι η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας θα υποχωρήσει κατά 25%. Μπροστά στον κίνδυνο να ξεσπάσει χρηματοοικονομική κρίση, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του ΗΒ ζήτησε από τις τράπεζες να αυξήσουν τα άμεσα διαθέσιμα κεφάλαιά τους σε επίπεδο που υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο λίρες συνολικά.

  • Στους δασμούς

Η χώρα θα υποστεί επάνοδο σε καθεστώς δασμολόγησης και πολλά διοικητικά και διαχειριστικά προβλήματα στα σύνορα με την ΕΕ, καθώς πλέον οι εμπορικές ανταλλαγές θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, η κυβέρνηση μελετά σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου τη δραστική, μονομερή μείωση των δασμών που επιβάλλει στα εισαγόμενα αγαθά.

Υπάρχουν φόβοι για τεράστιες ουρές και καθυστερήσεις στα βρετανικά λιμάνια. Οι αυστηρότεροι έλεγχοι ενδέχεται εξάλλου να προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στον σταθμό Σεντ Πάνκρας του Λονδίνου, τουλάχιστον ως προς τα ταξίδια με τους συρμούς του Eurostar.

  • Στην κατανάλωση

Οι τιμές ορισμένων αγαθών ενδέχεται να απογειωθούν, λόγω της επιβολής δασμών και λόγω του ότι οι εισαγωγές θα ακριβύνουν μεσούσης της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας.

Τα ράφια των σουπερμάρκετ ενδέχεται να μην είναι τόσο γεμάτα, λόγω των δυσχερειών στην προμήθεια αγαθών από τη Γηραιά Ήπειρο, ειδικά φρέσκων λαχανικών και φρούτων.

  • Στην αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροπορική βιομηχανία

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας θεωρείται αυτός με τη μεγαλύτερη έκθεση σε κίνδυνο εάν γίνει πραγματικότητα το σενάριο του Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία, αφού θα απορυθμιστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού και ενδέχεται μεγάλες βιομηχανίες να πάρουν την άγουσα προς την έξοδο.

Ήδη, η ιαπωνική Nissan αποφάσισε ότι δεν θα κατασκευάσει ένα crossover στο ΗΒ. Η ανταγωνίστριά της, η Honda, ανακοίνωσε μια ακόμα πιο ριζοσπαστική απόφαση: πρόκειται να κλείσει το εργοστάσιό της στη Βρετανία το 2021, μολονότι δεν επικαλέστηκε το Μπρέξιτ για την εξελιξη αυτή.Η Toyota έχει απειλήσει ακόμη και να εγκαταλείψει τελείως το ΗΒ, ενώ ο κολοσσός της αεροπορικής βιομηχανίας Airbus έχει προειδοποιήσει πως μπορεί να χρειαστεί να πάρει «πολύ οδυνηρές» αποφάσεις. Διακυβεύονται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top