Και η Κομισιόν στην ίδια γραμμή με την Εσθονία - "Εκατομμύρια πολίτες υπέφεραν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!"

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίστηκε πάνω στην απόρριψη των απολυταρχικών καθεστώτων και των ιδεολογιών που τα δημιούργησαν" - Πρώτη ανάρτηση: 23-08-2017 15:50

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίστηκε πάνω στην απόρριψη των απολυταρχικών καθεστώτων και των ιδεολογιών που τα δημιούργησαν, σημειώνει σε σημερινό του μήνυμα (Τετάρτη) εκ μέρους της Κομισιόν, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμμερμανς, υπενθυμίζοντας ότι ακόμα και μετά το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, εκατομμύρια Ευρωπαίοι υπέφεραν κάτω από απολυταρχικά καθεστώτα.

Συγκεκριμένα στο μήνυμά του αναφέρει: "η σημερινή ημέρα, η 23η Αυγούστου, σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων".

"Θυμόμαστε τα θύματα αυτών των καθεστώτων και επαναλαμβάνουμε την απόρριψη των ιδεολογιών στις οποίες χτίστηκαν", δήλωσε εκ μέρους της Κομισιόν, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμμερμανς, αρμόδιος μεταξύ άλλων για θέματα κράτους δικαίου.

Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος σημειώνει ότι "στις 23 Αυγούστου 1939, η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν το σύμφωνο Molotov-Ribbentrop, το οποίο σημάδεψε την αρχή μιας από τις πιο σκοτεινές περιόδους στην πρόσφατη ιστορία της ηπείρου μας".


"Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα σε ολόκληρη την Ευρώπη", αναφέρει, "περιόρισαν τις ελευθερίες των ανθρώπων, παραβίασαν τα δικαιώματά τους και έκαναν εκατομμύρια απλών πολιτών θύματα της ιδεολογίας τους".

"Πρέπει να θυμόμαστε τις πεποιθήσεις του παρελθόντος για να μας δώσουν τη γνώση και τη δύναμη να απορρίψουμε όσους επιδιώκουν να αναβιώσουν αυτές τις ιδεολογίες", σημειώνει ακόμα.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίστηκε στις κοινές αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και στην απόρριψη του ακραίου εθνικισμού. Δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε αυτά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ως δεδομένο. Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε καθημερινά", ξεκαθαρίζει εκ μέρους της Κομισιόν ο Πρώτος Αντιπρόεδρος και συμπληρώνει πως "ο εξτρεμισμός, ο εθνικισμός, η ξενοφοβία και το μίσος μπορούν ακόμα να ακουστούν σε δημόσιο λόγο στην Ευρώπη".

"Η διατήρηση αυτών των αναμνήσεων ζωντανών δεν είναι μόνο ένα αφιέρωμα στα θύματα, αλλά και ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι ιδεολογίες μπορούν να απορριφθούν έντονα και τέτοιες φρικαλεότητες δεν ξανασυμβούν", εξηγεί.

"Είμαστε σταθεροί στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Δεν υπάρχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για εξτρεμισμό, μισαλλοδοξία και καταπίεση", καταλήγει στο μήνυμά του ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμμερμανς.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η υπογραφή του Συμφώνου Molotov-Ribbentrop στις 23 Αυγούστου 1939 οδήγησε σε απέλαση, βασανιστήρια και δολοφονία δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων υπό ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Ενώ το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου σηματοδότησε την ήττα του ναζισμού, πολλοί Ευρωπαίοι εξακολούθησαν μετά για δεκαετίες να υποφέρουν κάτω από ολοκληρωτικά καθεστώτα.
 

Από τις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top