ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ Ράμα μετά την πρόκληση στη Χειμάρρα: «Η Ακρόπολη σώθηκε χάρη σε έναν Αλβανό»

Δεν έχουν τέλος οι εμπρηστικές δηλώσεις

​Εντείνονται οι προκλήσεις από την Αλβανική κυβέρνηση, καθώς μετά από την ανακοίνωση ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ότι θα κατεδαφιστούν 19 σπίτια ομογενών στη Χειμάρρα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα μέσω Facebook υπέπεσε σε ένα ακόμα εθνικιστικό παραλήρημα άνευ προηγουμένου.

Στην ανάρτησή του ο κ. Ράμα μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η Ακρόπολη σώθηκε χάρη σε έναν Αλβανό», υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα σε συγκεκριμένη ιστορική περίοδο είχε κυρίως αλβανικό πληθυσμό, κάτι που όπως τονίζει «δεν την καθιστά απολύτως αλβανική πόλη», όπως και η Χειμάρρα που όπως γράφει ο Αλβανός πρωθυπουργός «αν και βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και την ελληνική γλώσσα ως "κοινή διάλεκτο", αυτό δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέβασε επίσης και μια γκραβούρα της Αθήνας του 1670, γράφοντας στην λεζάντα της ότι «η Ακρόπολη στέκεται ακόμα χάρη στον Αλβανό Αρχιεπίσκοπο της Αθήνας, Γεώργιο Δουσμάνη, ο οποίος ζήτησε από τους Βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την πόλη».

rama.jpg
Αναλυτικά ο Έντι Ράμα αναφέρει στην ανάρτησή του:

«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και το 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος - Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός) μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμανη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.

Μια τέτοια ιστορία μιας ��όλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνη, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, παρόλο που η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και την ελληνική γλώσσα ως "κοινή διάλεκτο" της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, αυτό δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία. Μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top