Βρυξέλλες: Στους 28 τελικά τα θύματα και 340 οι τραυματίες-4 ακόμη άτομα υπό κράτηση

Η Ιταλία συνέλαβε «συνεργάτη των δραστών»

Βρυξέλλες: Στους 28 τελικά τα θύματα και 340 οι τραυματίες-4 ακόμη άτομα υπό κράτηση

Οι επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες στοίχισαν τη ζωή σε 28 ανθρώπους, ανακοίνωσαν σήμερα οι βελγικές αρχές, οι οποίες εξήγησαν πως ο προηγούμενος απολογισμός των 31 νεκρών συμπεριελάμβανε και τους τρεις βομβιστές αυτοκτονίας.

«Υπάρχουν 28 θύματα και τρεις καμικάζι, ο θάνατος των οποίων έχει πιστοποιηθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του βελγικού κέντρου διαχείρισης κρίσης, Μπενουά Ραμακέρ.

Μεταξύ των νεκρών έχουν ταυτοποιηθεί 24 πρόσωπα, εκ των οποίων 14 σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και δέκα στο σταθμό του Μετρό Μαλμπεκ που βρίσκεται κοντά στα κτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τους 24 νεκρούς που ταυτοποιήθηκαν, οι 13 είναι Βέλγοι και οι έντεκα υπήκοοι οχτώ διαφορετικών χωρών.

Σύμφωνα με το κέντρο διαχείρισης κρίσης, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 340 (από 19 διαφορετικές υπηκοότητες εκτός των Βέλγων υπηκόων) εκ των οποίων 101 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

«Δυστυχώς ο απολογισμός είναι ακόμη προσωρινός, διότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες που βρίσκονται στην εντατική», σημείωσε ο εκπρόσωπος του κέντρου διαχείρισης κρίσης.

Βέλγιο: Τέσσερα ακόμη άτομα υπό κράτηση

Τέσσερα άτομα τέθηκαν υπό αστυνομική κράτηση το Σάββατο, μετά από 13 νέες αντιτρομοκρατικές έρευνες που διεξήχθησαν σε διάφορες πόλεις του Βελγίου.

Όπως ανακοίνωσε η βελγική εισαγγελία, διεξήχθησαν τέσσερις έρευνες της αστυνομίας στην πόλη Μαλίν και μία στην πόλη Ντυφέλ, στην περιφέρεια της Φλάνδρας, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι άλλες οκτώ έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες συνοικίες των Βρυξελλών.

Ο ανακριτής θα αποφασίσει εντός της ημέρας εάν τα τέσσερα άτομα θα συνεχίζουν να κρατούνται, δήλωσε η εισαγγελία, χωρίς πάντως να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει εά�� υπάρχει σύνδεση με τις επιθέσεις της Τρίτης στις Βρυξέλλες.

Κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα κατά ενός ακόμα υπόπτου

Κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα απαγγέλθηκαν σε ακόμα έναν άντρα από τους Βέλγους εισαγγελείς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Belga.

Σύμφωνα με το πρακτορείο το όνομα του συλληφθέντα είναι Α. Αμπεραμάν και προσήχθη το Σάββατο μετά από επιχείρηση στο προάστιο Σαρμπέκ. Οι αναφορές συσχετίζουν τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν με την επιχείρηση στη Γαλλία όπου είχε σαν αποτέλεσμα να ματαιωθεί πιθανή επίθεση.

Βέλγιο: Η Ιταλία συνέλαβε «συνεργάτη των δραστών»-Αρνείται να συνεργαστεί με τους Ιταλούς εισαγγελείς ο Τζαμάλ Εντίν Ουαλί

O Αλγερινός Τζαμάλ Εντίν Ουαλί, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στο Σαλέρνο της Κάτω Ιταλίας, με την κατηγορία πλαστογράφησης εγγράφων των τρομοκρατών των Βρυξελλών και του Παρισιού, δεν συνεργάζεται με τους εισαγγελείς.

Όπως διέρρευσε, ο Ουαλί, ο οποίος διέμενε μόνιμα στο Σαλέρνο, δεν απάντησε στις ερωτήσεις των εισαγγελέων.

Οι ιταλοί δικαστικοί επικύρωσαν το ένταλμα σύλληψής του μέχρι να εξετασθεί το αίτημα έκδοσης που έχει σταλεί από τις βελγικές αρχές. Κατά του Ουαλί είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης στις 6 Ιανουαρίου.

Στο κενό οδήγησε το νήμα των δύο συλλήψεων στη Γερμανία

Την ίδια στιγμή, διαψεύστηκε η σύνδεση των συλλήψεων στη Γερμανία με τις επιθέσεις στο Βέλγιο. Η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανέφερε ότι για τις δύο συλλήψεις που είχαν γίνει σε Ντύσελντορφ και Γκίσεν, και είχαν γνωστοποιηθεί την Παρασκευή, τελικά δεν υπάρχουν ενδείξεις διασύνδεσης με τις Βρυξέλλες.

Ενδεικτικό της ανησυχίας σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι περιστατικό στη Βιέννη με πτήση προς Λονδίνο: Πτήση του Σαββάτου καθυστέρησε να αναχωρήσει για περίπου τρεις ώρες, επειδή μία επιβάτιδα θεώρησε ότι ο άνδρας που καθόταν στη θέση δίπλα της ήταν «μέλος της ISIS».

Όλοι οι επιβάτες κατέβηκαν από το αεροσκάφος και οι αποσκευές ελέγχθηκαν ξανά, όπως ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών. Δεν βρέθηκε τίποτε ύποπτο, και η πτήση τελικά αναχώρησε -χωρίς όμως ούτε την επιβάτιδα που έκανε την καταγγελία ούτε τον «ύποπτο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top