Guardian: Καιρός να επιστρέψουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα και ό,τι άλλο δεν μας ανήκει

Πρέπει να πάνε στην πατρίδα τους όσα αρχαία κειμήλια βρίσκονται στην Μεγάλη Βρετανία

​Με ένα μεγάλο άρθρο ο Guardian παίρνει θέση υπέρ της Ελλάδας και όχι μόνο και ζητάει την επιστροφή των αρχαίων γλυπτών και αγαλμάτων στην πατρίδα τους.

«Αν η ανάπτυξη αφορούσε μόνο την οικονομία, τότε το πού βρίσκονται τα αρχαία κειμήλια δεν θα είχε σημασία, εκτός αν είχαν ιδιαίτερα υψηλή χρηματική αξία. Όμως, δεν είναι έτσι. Η ανάπτυξη αφορά και τον πολιτισμό, τη δύναμη της εθνικής και φυλετικής ταυτότητας, την ανάδειξη όλων των χωρών στο επίπεδο του διεθνούς σεβασμού, που μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται μόνο σε λίγες», αναφέρει ο δημοσιογράφος Τζόναθαν Γκλένι.

Όπως ο ίδιος τονίζει είναι καιρός οι αποικιακές δυνάμεις να επιστρέψουν πολλά από τα αντικείμενα που αφαίρεσαν από πιο αδύναμα ή κατακτημένα έθνη. Μάλιστα, αναφέρεται συγκεκριμένα στα γλυπτά του Παρθενώνα για τα οποία η χώρα μας δίνει εδώ και χρόνια μάχη για να τα πάρει πίσω.

«Η Ελλάδα, δικαιολογημένα, θέλει την επιστροφή τους. Οι συμφωνίες που έγιναν την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν μπορεί να υπονομεύουν τις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις. Τα αρχαία αντικείμενα πρέπει να επιστραφούν για δύο λόγους. Πρώτα από όλα, είναι θέμα δικαιοσύνης.

Αναπόφευκτα, εξαιτίας της συλλογικής μυωπίας με την οποία τα πλούσια έθνη λειτουργούν, τα μουσεία μας δεν αντιμετωπίζονται ως αποθήκες κλεμμένων αγαθών, αλλά παρουσιάζονται ως φροντιστές ιστορικών αντικειμένων για το καλό της ανθρωπότητας. Καθώς προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς μεταξύ των χωρών, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και όχι τη λεηλασία, τι πιο συμβολικό από τη σταδιακή επιστροφή πολλών εκ των μυριάδων αντικειμένων που αφαίρεσαν ταξιδιώτες, κατακτητές και υπάκουοι δημόσιοι υπάλληλοι;».

Ο δεύτερος λόγος είναι πιο βασικός, υπογραμμίζει και εξηγεί: «Περπατώντας σε ένα μουσείο του Λονδίνου, είναι μία υπενθύμιση του τεράστιου προνομίου του να έχεις πρόσβαση σε τόσο μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας, για να μάθεις από αυτό. Αυτό που μπορούν να δουν οι Λονδρέζοι και όσοι επισκέπτονται την πόλη, για τους περισσότερους είναι διαθέσιμο μόνο σε βιβλία.

Μπορείς να μάθεις πιο πολλά από μία μισάωρη βόλτα στο Βρετανικό Μουσείο από ό,τι με μελέτη εβδομάδων. Γιατί οι Βρετανοί να έχουν το προνόμιο να βλέπουν τους θησαυρούς του κόσμου; Δεν είναι καιρός να αναπτύξουμε δημιουργικούς τρόπους ώστε να εξασφαλίσουμε πως όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν ότι και εκείνα στη Βρετανία, όταν τριγυρνούν σε μουσεία δίνοντας ελάχιστη προσοχή και κολλώντας τσίχλες σε αρχαία γλυπτά;».

Όσο για το επιχείρημα των οικονομικών απωλειών για τα μουσ��ία και του κόστους επιστροφής των αντικειμένων, τονίζει ότι αυτός είναι εν μέρη ο λόγος που πρέπει να επιστραφούν, καθώς πρόκειται για πολύτιμα κειμήλια.

«Ας μην περιμένουμε να μας τα ζητήσουν ή οι ιδιοκτήτες τους να γίνουν αρκετά ισχυροί ώστε να επιμείνουν με πολιτικά μέσα. Ας είμαστε γενναιόδωροι για μία φορά και να προχωρήσουμε στην ανακατανομή του πολιτιστικού πλούτου από θέση ηθικής ακεραιότητας», καταλήγει ο αρθρογράφος του Guardian.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top