Απόρρητες πληροφορίες για τον Λάντεν αποκάλυψε σε σεναριογράφο πρώην επικεφαλής της CIA

Για να τον βοηθήσει με την ταινία του «Zero Dark Thirty»

Απόρρητες πληροφορίες για τον Λάντεν αποκάλυψε σε σεναριογράφο πρώην επικεφαλής της CIA

Ο πρώην επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα αποκάλυψε στον σεναριογράφο του "Zero Dark Thirty", της ταινίας με θέμα την επιχείρηση κατά του Οσάμα μπιν Λάντεν, άκρως απόρρητες λεπτομέρειες, σύμφωνα με έρευνα της γενικής επιθεώρησης του Πενταγώνου, που αποκαλύπτει σήμερα ανεξάρτητη ομάδα ερευνών.

Η προκαταρκτική έκθεση της γενικής επιθεώρησης του Πενταγώνου δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη, αλλά περιήλθε στην κατοχή του Προγράμματος Κυβερνητικής Εποπτείας (Pogo), ενός ανεξάρτητου παρατηρητηρίου στις ΗΠΑ που ερευνά και δημοσιοποιεί υποθέσεις διαφθοράς και κακοδιοίκησης στην κυβέρνησης, τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, το Κονγκρέσο και τους συνεργαζόμενους με την κυβέρνηση φορείς.

Η έρευνα αυτή μπορεί να προκαλέσει αμηχανία στην κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς συμπεραίνει ότι ο Λευκός Οίκος φάνηκε έτοιμος να βοηθήσει τους σκηνοθέτες της ταινίας να αφηγηθούν πώς στήθηκε η παγίδα στον Μπιν Λάντεν, η οποία στέφθηκε από επιτυχία για τις αμερικανικές δυνάμεις, παρότι αντιμετώπιζε με αυστηρότητα τις διαρροές εμπιστευτικών πληροφοριών.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Πενταγώνου, ο Πανέτα, τότε επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών πριν γίνει υπουργός Άμυνας --θέση από την οποία αποχώρησε τον Φεβρουάριο -- αποκάλυψε άκρως εμπιστευτικές λεπτομέρειες για την επιχείρηση, η οποία οδήγησε στον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, στη διάρκεια τελετής που διοργανώθηκε στη έδρα της CIA προς τιμήν όσων μετείχαν στην επιχείρηση αυτή.

Στην τελετή ήταν παρών και ο Μαρκ Μπόαλ, ο σεναριογράφος του "Zero Dark Thirty", σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο του Pogo.

"Κατά την τελετή απονομής των βραβείων, ο διευθυντής Πανέτα εξήρε κυρίως την ενότητα η οποία συνέβαλε στην επιτυχία της αποστολής που φέρει την ονομασία αυτού που ηγείτο των επιτόπιων επιχειρήσεων", σημειώνει η έκθεση η οποία επικαλείται επίσης και άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες που αποκάλυψε ο Πανέτα σε αυτή την εκδήλωση.

Η έρευνα της γενικής επιθεώρησης διεξήχθη ύστερα από σχετικό αίτημα του βουλευτή της Νέας Υόρκης Πίτερ Κ��νγκ, τότε προέδρου της επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής κατηγορούσε την κυβέρνηση Ομπάμα ότι επεδίωκε να προβάλει την μεγαλύτερη επιτυχία της εξωτερικής της πολιτικής -- την εξόντωση του αρχηγού της Αλ Κάιντα-- μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, στην οποία ο Μπαράκ Ομπάμα διεκδικούσε μια δεύτερη θητεία.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που αποκαλύπτει το Pogo, ωστόσο εκπρόσωπος της γενικής επιθεώρησης δήλωσε ότι οι υπηρεσίες αυτές συνεχίζουν να εργάζονται επί της έρευνας.

Σύμφωνα με το Pogo, τα αίτια για τη μη δημοσιοποίηση της έκθεσης δεν είναι σαφή, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γενικής επιθεώρησης "γίνονται ασυνήθιστα λεπτομερείς επαληθεύσεις και υπάρχει εμπλοκή σε ανώτατο επίπεδο".

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top