Στα δικαστήρια τα ελαττωματικά γονίδια της Jolie!

Κόντρα εταιρείας με γιατρούς και ασθενείς για το αιματολογικό τεστ

Στα δικαστήρια τα ελαττωματικά γονίδια της Jolie!

Αντικείμενο. δικαστικής διαμάχης είναι στις ΗΠΑ το γονίδιο που εντοπίστηκε στην Angelina Jolie και την οδήγησε σε προληπτική διπλή μαστεκτομή! Στο μεταξύ, όπως σας γράψαμε νωρίτερα, η 36χρονη σταρ θα υποβληθεί και σε αφαίρεση ωοθηκών, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Εταιρεία βιοτεχνολογίας, η «Myriad Genetics», διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα επί του ελαττωματικού γονιδίου που βρέθηκε και στην Angelina και είναι αντιμέτωπη στα δικαστήρια με οργανώσεις γιατρών, ασθενών και υπερασπιστών των ελευθεριών, που υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να ισχύουν αποκλειστικότητες επί των γονιδίων.

Τον Αύγουστο που μας πέρασε, δευτεροβάθμιο δικαστήριο επέτρεψε στην «Myriad Genetics» να θεμελιώσει δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για τα μεμονωμένα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία απαντώνται στους περισσότερους τύπους κληρονομικού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Σύμφωνα με το σκεπτικό της, η ίδια απομόνωσε την δεκαετία του 1990 τα δύο γονίδια, οπότε έ��ει το αποκλειστικό δικαίωμα για έρευνες σχετικά με αυτά!

Από την άλλη, ερευνητές, γιατροί και γυναίκες που πάσχουν ή έχουν κατά το παρελθόν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών θεωρούν ότι το μονοπώλιο εμποδίζει την ανάπτυξη κι άλλων ιατρικών τεστ, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους.

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της ηθοποιού μπήκε στο «οπλοστάσιο» των οργανώσεων, καθώς η Angelina εξηγεί ότι το κόστος της αιματολογικής εξέτασης είναι απαγορευτικό για πολλές γυναίκες.

Τα δικαιώματα της «Myriad Genetics» λήγουν σε δύο χρόνια, ενώ η δικαστική διαμάχη εξετάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που θα αποφασίσει σχετικά περί τα τέλη Ιουνίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top