Κορωνοϊός: Έξαρση κρουσμάτων και αυστηρές συστάσεις ενόψει Πρωτοχρονιάς

Επιστρέφει η μάσκα - Ποιοι πρέπει να κάνουν το νέο εμβόλιο

Ανήσυχοι είναι κυβέρνηση και ειδικοί με την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, γρίπης και RSV λίγο πριν από το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καταγράφεται αύξηση της διασποράς κορωνοϊού στην κοινότητα, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσίασαν αύξηση 37%, αριθμός υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

«Σαρώνει» πάλι ο κορωνοϊός: Νέες οδηγίες ΕΟΔΥ για μάσκες και εμβολιασμό

Έτσι οι επιστήμονες συστήνουν στις ευάλωτες ομάδες, (άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) να σπεύσουν να κάνουν το νέο εμβόλιο για τον κορωνοϊό. 

Παράλληλα προτρέπουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων, αλλά και σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, σε κλειστές δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς, σε κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό και στα μέσα μεταφοράς. 

Κορωνοϊός: Με μάσκα και self test το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς

Κορωνοϊός: Μην ξεχνάτε τα μέτρα ατομικής υγιεινής

Ταυτόχρονα οι επιστήμονες σημειώνουν ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και πρόληψης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. 

Εκρηκτικό το κοκτέιλ κορωνοϊού, γρίπης και RSV

Συγκεκριμένα συστήνεται:

  • Υγιεινή των χεριών
  • Αντισηπτικά
  • Συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων
  • Απομόνωση επί συμπτωμάτων
  • Συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό
  • Περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων

Κορωνοϊός: Αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία Παίδων

Αυξημένη είναι τις τελευταίες μέρες η πίεση στα νοσοκομεία Παίδων. Δεκάδες παιδιά έχουν βρεθεί στα επείγοντα με βήχα, υψηλό πυρετό, λοιμώξεις του αναπνευστικού, στρεπτόκοκκο και κορωνοϊό. 

Ανησυχία για την έξαρση κορωνοϊού, γρίπης και στρεπτόκκοκου

Αυξημένες είναι και οι νοσηλείες στον ενήλικο πληθυσμό, κυρίως ατόμων μεγάλης ηλικίας που δεν εμβολιάστηκαν με το νέο εμβόλιο κατά της covid-19.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου έχουν γίνει μόνο 153.000 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης για την COVID-19.

Κορωνοϊός: Αυστηρές συστάσεις από τον ΕΟΔΥ

Οι εμπειρογνώμονες του ΕΟΔΥ προχώρησαν σε ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες για τον περιορισμό της κυκλοφορίας του κορωνοϊού. 

Κίνα: Ανησυχία για μυστηριώδη πνευμονία σε παιδιά - «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ

Αναλυτικά η επιτροπή συστήνει τα εξής:

  • Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
  • Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
  • Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
  • Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
  • Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Παγώνη: «Όποιος δεν αισθάνεται καλά, κάθεται σπίτι του»

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ, έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, κάθε οικογένεια έχει και έναν ασθενή», είπε στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Συγκλονίζει 25χρονη που παλεύει δύο χρόνια με το σύνδρομο Long Covid

«Ωστόσο ο κόσμος δε θα κλειστεί μέσα, θα βγει, θα διασκεδάσει, το έχει ανάγκη, αλλά με προσοχή. Αν κάποιος δεν αισθάνεται καλά, δε θα πάει στο ρεβεγιόν ούτε θα βγει έξω, γιατί έτσι θα σταματήσουμε τη μετάδοση».

«Ακόμα και αν το τεστ του κορωνοϊού βγει αρνητικό, αν η κλινική εικόνα είναι η αδιαθεσία και η καταβολή, μένεις σπίτι. Το ιικό φορτίο είναι χαμηλό και γι’ αυτό τις πρώτες ημέρες βγαίνει αρνητικό», συμπλήρωσε η κα Παγώνη, υπογραμμίζοντας πως ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση ο ιός μεταδίδεται.

Κορωνοϊός: Μελέτη τον συνδέει με το σύνδρομο Γκιλαίν Μπαρέ

«Ας μην το προσπεράσουμε έτσι, ας είμαστε προσεκτικοί γιατί πρέπει να σταματήσουμε τη μετάδοση, αυτός είναι ο στόχος».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top