Μαζί στο σκαμνί ο Βλαστός και το «βαθύ λαρύγγι»... Λίτσα!

Για ποιους δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία ενοχής

​Από μάρτυρας έγινε κατηγορουμένη, βρέθηκε στη φυλακή και τώρα η εισαγγελέας ζητεί την παραπομπή της σε δίκη.Ο λόγος για την Ευαγγελία ή αλλιώς Λίτσα Βλαστού, ξαδέλφη του κρατουμένου Παναγιώτη Βλαστού, η οποία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου καταγγέλλοντας σωρεία εγκληματικών πράξεων, σε πολλές από τις οποίες ωστόσο συμμετείχε και η ίδια, όπως ομολόγησε.

Για την εισαγγελική λειτουργό, όμως, το κίνητρο της Λίτσας να προβεί σε αποκαλύψεις τη δεδομένη χρονική στιγμή και να εμπλέξει μεγάλο αριθμό προσώπων «δεν επήλθε συνεπεία του γεγονότος ότι η ίδια μετανόησε, αντιλαμβανόμενη την απαξία των πράξεών της, αλλά επειδή ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που αποτελούσαν τμήμα των ��ύτρων που κατεβλήθησαν για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και αποτελούσαν μερίδιο του κατηγορουμένου Παναγιώτη Βλαστού, η ίδια αδυνατεί να δηλώσει τι ακριβώς απέγινε όσο χρόνο βρισκόταν στα χέρια της, αντιλαμβαν��μενη δε ότι κατέστη και η ίδια στόχος του κατηγορουμένου Παναγιώτη Βλαστού, ο οποίος επίμονα ζητούσε να του παραδοθούν χρήματα, απευθύνθηκε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, χωρίς όμως μέχρι και σήμερα να δικαιολογεί την εξαφάνιση του ιδιαίτερα σημαντικού ποσού των χρημάτων».

Εκτός από την Βλαστού, η αντεισαγγελέας Βασιλική Βλάχου ζητεί από το δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή συνολικά 28 κατηγορουμένων -από τους 34 οι οποίοι είχαν αρχικά εμπλακεί στην υπόθεση- για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και για άλλες κακουργηματικές πράξεις.

Χωρίς ενδείξεις

Κατά την εισαγγελέα δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία ενοχής, μεταξύ άλλων, για τον Βασίλη Στεφανάκο στον οποίο αποδόθηκε ο ρόλος του ηγετικού στελέχους της οργάνωσης μαζί με τον Βλαστό και τον Γιάννη Σκαφτούρο. Επίσης προτείνει την απαλλαγή του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, για τον οποίο η Λίτσα είχε πει ότι ήταν εκείνος που ενημέρωσε τους Βλαστό και Σκαφτούρο σχετικά με τα 10 εκατ. ευρώ που διέθετε ο Γιάννης Σμπώκος, με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί ο ίδιος και η οικογένειά του.

Η εισαγγελέας δεν είδε ενδείξεις εμπλοκής ούτε στο πρόσωπο του πρώην προέδρου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ, ο οποίος είχε προφυλακιστεί στον Κορυδαλλό για τις μίζες των υποβρυχίων.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, η οποία αριθμεί 238 σελίδες, η Βλαστού δεν θα έφτανε στο σημείο να καταγγείλει τον εξάδελφό της εάν δεν έμπαινε στο σπίτι της βόμβα, η οποία θα μπορούσε να τινάξει την ίδια και την οικογένειά της στον αέρα.

Όπως ανέφερε στις καταθέσεις της, το γεγονός ότι έλειπαν 250.000 ευρώ από τα χρήματα που είχε κρύψει στα πλακάκια του σαλονιού της (έπρεπε να ήταν 1,5 εκατ. ευρώ και ήταν 1,25 εκατ. ευρώ) εξόργισε τον Βλαστό, ο οποίος άρχισε να την απειλεί ότι θα τη σκοτώσει εάν δεν του δώσει τα χρήματα, ενώ, όπως είπε, ήταν εκείνος που έδωσε εντολή να τοποθετηθεί στο σπίτι της εκρηκτικός μηχανισμός.

Μεταξύ άλλων, η εξαδέλφη του γνωστού ποινικού ομολόγησε ότι μετέφερε και παρέδωσε 70 κιλά εκρηκτικής ύλης και βόμβες, ότι παρείχε συνδρομή σε δύο πρόσωπα για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της εισαγγελέως Πετράκη στη Λάρισα και στο σπίτι της αδελφής του Σμπώκου, ότι βοήθησε στην απόπειρα ανθρωποκτονίας με τη χρήση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της δικαστικής λειτουργού Παρασκευής Καλαϊτζή, ότι κατείχε όπλα και πυρομαχικά.

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top