ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ: Προϋποθέσεις παραχώρησης παραλιών για ομπρέλες – ξαπλώστρες!

Τον Μάρτιο είχε κρίνει παράνομη την εκχώρηση του δικαιώματος στους Δήμους να τις νοικιάζουν έναντι αμοιβής

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ: Προϋποθέσεις παραχώρησης παραλιών για ομπρέλες – ξαπλώστρες!

​Από την αυξημένη επταμελή σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται η έκδοση τριών αποφάσεων που θα ξεκαθαρίζουν εάν η απευθείας παραχώρηση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού των παραλιών προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, κανό, θαλάσσια ποδήλατα, αναψυκτήρια, κ.λπ., αλλά και η περαιτέρω μεταβίβαση του δικαιώματος χρήσης παραλίας σε τρίτους, πρέπει να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση ή κατά περίπτωση.

Ωστόσο το ΣτΕ με απόφασή του τον Μάρτιο είχε κρίνει παράνομη την εκχώρηση του δικαιώματος στους Δήμους να ενοικιάζουν τις παραλίες έναντι αμοιβής καθώς, όπως αναφέρει η υπ’ αριθμόν 646/2015 απόφαση του το Ε' τμήματος, αυτές αποτελούν δημόσια κτήση.

Ουσιαστικά το δικαστήριο βάζει προσωρινή φραγή στην δυνατότητα των παράκτιων δήμων να εκμεταλλεύονται τις παραλίες αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη από αυτή προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, κανό, θαλάσσια ποδήλατα, κ.λπ.

Το δικαστήριο θεωρεί ότι αυτή η εκχώρηση δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top