Εκλογές: Τι λένε τα κόμματα για τους φόρους και πού οφείλεται η κόντρα   

Στοχευμένα επιδόματα ή μείωση ΦΠΑ για όλους;

Στη μεγάλη κόντρα των κομμάτων για τους φόρους ενόψει των επαναληπτικών εκλογών στις  25 Ιουνίου 2023 και πού αυτή οφείλεται αναφέρθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, ο επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ Γιώργος Παππούς και ο προϊστάμενος του πολιτικού ρεπορτάζ Πέτρος Μποτσαράκος. 

Κατά του «πράσινου φόρου» η Κομισιόν στα μεταχειρισμένα ΙΧ στην Ελλάδα

Όπως εξήγησε ο Γ. Παππούς, οι έμμεσοι φόροι είναι πιο άδικοι γιατί χτυπάνε όλους το ίδιο και δεν είναι προοδευτική η κλίμακα της φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα, όπως συμβαίνει στους άμεσους φόρους. Στην Ελλάδα ένας λόγος που η επίπτωσή τους στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα είναι μεγαλύτερο είναι ότι μετά την οικονομική  κρίση το μερίδιο των έμμεσων φόρων αυξήθηκε κατά 5 μονάδες, «για να κλείσουν οι τρύπες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ του Star. Όπως συμπλήρωσε,  η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κλπ έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο περίπου 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο και το θέμα είναι από πού θα βρεθούν αυτά τα έσοδα.     

Το δίλημμα: Στοχευμένα επιδόματα ή μείωση ΦΠΑ για όλους;

Όσον αφορά το τι έχουν να κερδίσουν οι πολίτες από αυτή την αντιπαράθεση για τους φόρους, ο Π. Μποτσαράκος εξήγησε ότι το  μεγάλο ερώτημα  εδώ είναι  αν μια οριζόντια μείωση ΦΠΑ θα περάσει στον καταναλωτή ή αν θα χαθεί στο δρόμο και θα απορροφηθεί από τους ενδιάμεσους, όπως έγινε στην Ισπανία.

Ισπανία: Τέλος ο ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης

Ή αν είναι προτιμότερη η μέθοδος που ήδη χρησιμοποιήθηκε με  τα επιδόματα που δίνονται στοχευμένα σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. «Γιατί αυτό, πρακτικά,  είναι μια επιδότηση του ΦΠΑ μόνο στους ασθενέστερους» επισήμανε.

Τα συν και τα πλην της «φορο -κόντρας»  

Όπως επίσης ανέφερε ο Π. Μποτσαράκος, από τη μια είναι θετικό ότι συζητάμε για τους φόρους ενόψει των εκλογών, γιατί αυτά τα θέματα είναι τα πρώτα που ενδιαφέρουν τους πολίτες. 

Σκέρτσος προς Τσίπρα: Πρόεδρε έλα με φόρους! 

Στις προηγούμενες εκλογές λίγο εξαιτίας της απλής αναλογικής, λίγο λόγω της επιθυμίας των κομμάτων να μη γίνουν δυσάρεστα, η ατζέντα αυτή δεν ήταν στο τραπέζι.

Από την άλλη το  αρνητικό είναι ότι η κουβέντα γίνεται με όρους επικοινωνιακούς, χωρίς ξεκάθαρα λόγια και ακριβή ποσά, με πραγματική αιτία τον ανταγωνισμό των κομμάτων για τους ψηφοφόρους που σκέπτονται αν θα ψηφίσουν κάτι άλλο στις δεύτερες εκλογές.

Δε γίνεται ανάπτυξη με νέους φόρους

Ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του Star κατέληξε: «Προφανώς  η πιο αποτελεσματική μέθοδος  είναι να ενισχυθούν τα εισοδήματα και να αυξηθούν οι μισθοί. Αλλά για να έχεις αύξηση μισθών πρέπει να έχεις σημαντική ανάπτυξη. Και ανάπτυξη με νέους φόρους δε γίνεται».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top