Ψυχολόγος Πιστόριους στο δικαστήριο: Ο Όσκαρ είναι ένας τσακισμένος άνθρωπος

"Ήταν ανίκανος να μιλήσει, έκλαιγε και κατέρρεε", πρόσθεσε

 Ψυχολόγος Πιστόριους στο δικαστήριο: Ο Όσκαρ είναι ένας τσακισμένος άνθρωπος

Η ψυχολόγος του Όσκαρ Πιστόριους κλήθηκε από την υπεράσπιση να καταθέσει κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για τον καθορισμό της ποινής του.

Η Λορ Χάρτσενμπεργκ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μπροστά μας έναν τσακισμένο άνθρωπο, που έχει χάσει τα πάντα. Έχει χάσει την ηθική και επαγγελματική του υπόληψη, έχει χάσει τους φίλους του, έχει χάσει την καριέρα του και κατά συνέπεια τη δυνατότητα να κερδίσει τα προς το ζην και την οικονομική του ανεξαρτησία. Σε συναισθηματικό επίπεδο, η εικόνα που έχει για τον ίδιο, για την αξία του και για την ταυτότητά του έχει πληγεί σοβαρά, σε σημείο που είναι πιθανόν να μην αναλάβει πλήρως από τις συνέπειες αυτές».

Περιγράφοντας τις συνεδρίες που είχε μαζί του, η ψυχολόγος ανέφερε ότι ο Παραολυμπιονίκης ήταν ανίκανος να μιλήσει, έκλαιγε και κατέρρεε.

Κατά τη γνώμη της, ο Οσκαρ Πιστόριους «έχει βαριές τύψεις» και υποφέρει για την οικογένεια του θύματός του.

Απαντώντας στις δηλώσεις της ψυχολόγου, ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ επικεντρώθηκε στην οδύνη της οικογένειας του θύματος: «Εδώ έχουμε έναν τσακισμένο άνθρωπο, αλλά είναι εν ζωή», δήλωσε.

Όπως σας γράψαμε νωρίτερα στο star.gr, το πρωί της Δευτέρας ο Όσκαρ Πιστόριους πήγε στο δικαστήριο, προκειμένου να μάθει την ποινή του.

Φτάνοντας στο σημείο δεν έκανε καμία δήλωση στους δημοσιογράφους, αλλά χαιρέτησε την οικογένειά του μπαίνοντας στην αίθουσα χαμογελώντας και αγκαλιάζοντάς τους.

Από την άλλη πλευρά, στο πρωτοσέλιδο της Παρασκευής, η εφημερίδα
South Africa's Times επικαλείται εμπειρογνώμονες οι οποίοι δηλώνουν ότι: «Ο Όσκαρ δεν θα πάει φυλακή».

Η Johannesburg's Star έγραψε ότι στον Πιστόριους πιθανόν να επιβληθεί ποινή έως και δεκαετούς κάθειρξης, μέρος της οποίας με αναστολή.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας από την 66χρονη δικαστή να τον απαλλάξει από φόνο εκ προ��ελέτης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους δικαστικούς κύκλους και στην κοινή γνώμη σε μία χώρα με ιστορικό βίας, κυρίως κατά των γυναικών.

Όσον αφορά τους δικαστικούς, η κριτική τους επικεντρώνεται στον νομικό όρο «ενδεχόμενος δόλος», δηλαδή όταν ο υπαίτιος προβλέπει το αποτέλεσμα ως δυνατή συνέπεια της συμπεριφοράς του και το αποδέχεται.

Ο ίδιος ο Πιστόριους χαρακτηρίζει τραγικό λάθος το περιστατικό στο σπίτι του, αλλά οι Εισαγγελείς στη δίκη του παρουσίασαν ενώπιον του δικαστηρίου ως πειστήριο ένα τεστ περί χρήσης όπλων, στο οποίο ο κατηγορούμενος αναγνώρισε ότι η χρήση φονικής βίας εναντίον ενός εισβολέα επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει άμεση απειλή για τη ζωή ενός ανθρώπου.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη καθώς και τα ερωτήματα που εγείρει η ετυμηγορία της Μασίπα, οι εισαγγελείς ενδεχομένως να ασκήσουν έφεση επί της ετυμηγορίας για "ανθρωποκτονία εξ αμελείας" επιδιώκοντας την "ανθρωποκτονία από πρόθεση".

«Έχουμε πολλές αποφάσεις που ουσιαστικά λένε: Αν κρατάς όπλο εναντίον κάποιου και πυροβολήσεις, τότε έχεις πρόθεση να τον σκοτώσεις», εξηγεί ο Στιβ Τάκσον, καθηγητής της Νομικής στο πανεπιστήμιοτου Γιοχάνεσμπουργκ
Witwatersrand University.


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top