Μπορεί κάποιες φορές να χρειάζεται ακόμη και ολόκληρη διμοιρία για μια και μόνο προσαγωγή κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ωστόσο εξέδωσε πρόσφατα το εγχειρίδιο της ενδεδειγμένης συμπεριφοράς για την σωστή προσαγωγή.

Το savoir vivre δηλαδή που θα πρέπει να ακολουθούν πιστά οι αστυνομικοί για να μην αμαυρώνουν όπως αναφέρεται στη διαταγή, την εικόνα του σώματος.

Αρχηγείο ΕΛΑΣ προς αστυνομικούς

«Παρατηρούνται κατά καιρούς αποκλίσεις από τα διατασσόμενα, οι οποίες αφενός προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις και δυσπιστία στους πολίτες αφετέρου αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια που καταβάλλει το Αρχηγείο για την αναβάθμιση της εικόνας της Αστυνομίας».

Αφορμή για την διαταγή ήταν η καταγγελία ενός νεαρού ο οποίος προσήχθη κοντά στο σπίτι του υπουργού επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, το οποίο έχει δεχθεί επιθέσεις με βόμβες μολότοφ από αντιεξουσιαστές.

Οι αστυνομικοί επισημαίνουν ωστόσο ότι η προσαγωγή είναι ήπια ή βίαιη ανάλογα με την συμπεριφορά του ελεγχόμενου πολίτη.

Η διαταγή διαβιβάστηκε σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες με την επισήμανση ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεχής καθοδήγηση για την εμπέδωση της σωστής συμπεριφοράς.