Το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο μας κάνει άθεους;

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Τι υποστηρίζει νέα αμερικανική έρευνα

Σερφάροντας σήμερα στο διαδίκτυο έπεσα πάνω σε μία νέα αμερικανική μελέτη η οποία διαπιστώνει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στον χρόνο χρήσης του ίντερνετ και στην αντιμετώπιση της θρησκείας! Υποστηρίζεται δηλαδή ότι όσο αυξάνονται οι ώρες στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα ένας άνθρωπος να πιστέψει ότι η δική του θρησκεία δεν είναι η μόνη αληθινή και να θελήσει να πειραματιστεί με άλλες θρησκείες και αιρέσεις ή να γίνει ακόμα τελείως άθεος!

Η βασική αιτία είναι ότι μέσω του διαδικτύου οι άνθρωποι εκτίθενται σε μια ποικιλομορφία θρησκευτικών και πνευματικών απόψεων ενώ ο χρόνος που αφιερώνει κάποιος μπροστά από μία οθόνη μειώνει τον διαθέσιμο χρόνο του για θρησκευτικές δραστηριότητες.

Φυσικά και αυτό το συμπέρασμα, δεν θα πρέπει να απομακρύνει από το διαδίκτυο, όσους πιστεύουν σε κάποια θρησκεία! Και αυτό γιατί μέσα από την έρευνα, τη συζήτηση, την αντιπαραβολή επιχειρημάτων, τη σύγκριση, και τη γνώση μπορεί κανείς να καταλήξει σε αυτό που τον αντιπροσωπεύει.

Η εσωτερική αναζήτηση, η πνευματικότητα και η θρησκεία είναι κάτι που κατακτάται με κόπο και απαιτεί χρόνο.

Λίγα λόγια για τη μελέτη

Η μελέτη του κοινωνιολόγου Πολ ΜακΚιούρι του Πανεπιστημίου Μπέιλορ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για την επιστημονική μελέτη της θρησκείας «Journal for the Scientific Study of Religion», με τίτλο «Πειραματιζόμενοι με το Διαδίκτυο και τη Θρησκεία στην Ψηφιακή εποχή», ανέλυσε δειγματοληπτικά στοιχεία για 1.714 άτομα άνω των 18 ετών.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του τύπου «πόσο συχνά πάτε στην εκκλησία», «πόσες ώρες περνάτε στο ίντερνετ» και «πιστεύετε ότι όλες οι θρησκείες στον κόσμο είναι εξίσου αληθινές;».

 

*email: mkipreou@star.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top