Το ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ στην οικονομία: Έτσι θα ρίξει 630 ΔΙΣ. για επενδύσεις στην Ευρώπη ο Γιούνκερ

Διπλασιάζεται το «πακέτο Γιούνκερ» - Τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του STAR

Τις λεπτομέρειες για τον διπλασιασμό του "πακέτου Γιούνκερ" για επενδύσεις στην Ευρώπη ύψους 630 δις ως το 2022, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε το αρχικό Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη μόνο τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ως στρατηγικό εταίρο της. Μετά από μια επιτυχημένη πρώτη χρονιά, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) - η καρδιά του Επενδυτικού Σχεδίου - έχει ήδη να κινητοποιήσει 116 δισ. ευρώ σε 26 κράτη-μέλη, από τα οποία θα επωφελήθηκαν περισσότερες από 200.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).
Με δεδομένη την επιτυχία του σχεδίου μέχρι τώρα και τα ενθαρρυντικά μηνύματα για τη διαρκή αύξηση των χαμηλών επιπέδων επενδύσεων στην Ευρώπη, η Κομισιόν έχει δεσμευτεί για τον διπλασιασμό του EFSI, ως προς τη διάρκεια και την οικονομική του ικανότητα, παρέχοντας την απαραίτητη ασφάλεια στους υποψηφίους και επιτρέποντάς το να συνεχιστεί και στο μέλλον.
Σήμερα, παρουσιάσε μια νομική επέκταση για μία αρχική περίοδο των τριών ετών (2015- 2018) με στόχο ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ και τουλάχιστον μισό τρισεκατομμύριο επενδύσεις του ευρώ από το 2020, το τέλος του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
Για την επιπλέον ενίσχυση της δύναμης πυρός του EFSI και για να φτάσει το στόχο του διπλασιασμού του επενδυτικού στόχου, η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη επίσης να συμβάλλουν. Για την περίοδο μετά το 2020, η Κομισιόν προτίθεται να υποβάλει προτάσεις για να εξασφαλίσει ότι οι στρατηγικές επενδύσεις θα συνεχίσουν σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Η Κομισιόν επιθυμεί επίσης να τονίσει τη σημασία της "προσθετικότητας", κινητοποιώντας ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσό ιδιωτικής χρηματοδότησης.
Το "EFSI 2.0", όπως θα ονομάζεται, θα θέσει σαν στόχο τη χρηματοδότηση περισσότερων διασυνοριακών και βιώσιμων σχεδίων, συνδέοντας το EFSI με τους φιλόδοξους στόχους της κλιματικής συμφωνίας COP21. Για την περαιτέρω βελτίωση της EFSI, η Κομισιόν προτίθεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα της γεωγραφικής κάλυψης με την τοποθέτηση μεγαλύτερης έμφασης στην παροχή τοπικής, τεχνικής βοήθειας στα κράτη μέλη για εκείνους που επιθυμούν να υποβάλουν προσφορά για χρηματοδότηση.
Επίσης, προτείνει να απλοποιηθεί περαιτέρω ο συνδυασμός των αιτήσεων χρηματοδότησης EFSI με άλλες πηγές χρηματοδότησης στην ΕΕ, όπως τα Ευρωπαϊκά κεφάλαια Επενδύσεων (ESI). Δεδομένης της επιτυχίας του, το παράθυρο του EFSI ΜΜΕ είχε κλιμακωθεί ήδη από τον Ιούλιο του 2016 με τη μεταφορά 500 εκατομμυρίων ευρώ από την εγγύηση της ΕΕ από το παράθυρο Υποδομής και Καινοτομίας.
Επιπλέον, η Κομισιόν προτείνει να ενισχυθεί η κοινωνική διάσταση της EFSI, αυξάνοντας το συνολικό ποσό των χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων και της μικροχρηματοδότησης από 193 εκατ. ευρώ σε 1 δισ.ευρώ, το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνολική επένδυση.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Δείτε ακόμη:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top