ΑΙΧΜΕΣ Στουρνάρα για τα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα: «Εμποδίζουν την επιστροφή στην ανάπτυξη»

Για αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων κάνει λόγο η έκθεση της ΤτΕ

​Αιχμές εναντίον της κυβέρνησης για τα φορολογικά μέτρα που πήρε αφήνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας στην έκθεση της τράπεζας για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σημειώνοντας ότι επιδεινώνουν την οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Για άλλη μια φορά το μίγμα πολιτικής αποτελείται ως επί το πλείστον από φορολογικές επιβαρύνσεις, που επιδρούν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα και επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη», επισημαίνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων φορολογικών μέτρων κατά τα τελευταία έτη στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται συνεχώς σε ονομαστικές τιμές, ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολείπονται σταθερά του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ, τόσο λόγω της ονομαστικής τους μείωσης όσο και λόγω της δραματικής μείωσης του ΑΕΠ.

«Το χειρότερο, στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι ότι η δομή τους, σε αντίθεση με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, παρουσιάζει μεγαλύτερη εξάρτηση από έμμεσους φόρους (που αποτελούνται κυρίως από τον ΦΠΑ) σε σύγκριση με τους άμεσους φόρους (που αποτελούνται κυρίως από τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου), γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα, καθώς ως γνωστόν οι αυξήσεις στο ΦΠΑ δεν κάνουν διακρίσεις αλλά «χτυπάνε» αδιακρίτως στις τσέπες πλούσιων και φτωχών», αναφέρει η έκθεση.

Υπογραμμίζει ακόμα ότι εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ, πλήγμα στην επιχειρηματικότητα καταφέρουν και οι αυξήσεις στα καύσιμα, που μεγαλώνουν το ενεργειακό και μεταφορικό κόστος των επιχειρήσεων, ο ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των προσωπικών εταιριών και η αλλαγή στη φορολόγηση των επενδύσεων.

Επιβαρυντική είναι τέλος σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς εντείνει τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και οδηγεί μεσοπρόθεσμα σε μείωση του ΑΕΠ, δημιουργώντας αντικίνητρα για εργασία και εντείνοντας τα κίνητρα για εισφοροδιαφυγή και παρεμποδίζοντας πολύπλευρα την οικονομική ανάκαμψη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top