Δημόσιο: Έρχονται αυξήσεις μισθών και σπουδές στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στη μισή τιμή!

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο – Δηλώσεις Βερναρδάκη

​Συντάξεις πετσοκόβονται, συνταξιούχοι πεθαίνουν αιφνιδίως μετά τις περικοπές, επιχειρηματίες αυτοκτονούν, λουκέτα μαστίζουν την αγορά, εκατομμύρια άνθρωποι είναι στην ανεργία, φόροι τσακίζουν το λαό, μισθοί μειώνονται, εισοδήματα και καταθέσεις καταβαραθρώνονται, και η κυβέρνηση δίνει…. αυξήσεις στο δημόσιο, αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα!

Το νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από την Τετάρτη, αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή σε περίπου 10 ημέρες και να εφαρμοστεί από το νέο έτος. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες σε μετατάξεις και αποσπάσεις.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τις επιλογές των υπαλλήλων.

Το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζεται προϋπηρεσία δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα είναι έτοιμο προς δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Πιο συγκεκριμένα, το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο βασίζεται σε παλαιότερη νομοθεσία, δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης έως 7 χρόνων σε συναφές με τη θέση αντικείμενο στο Δημόσιο. Η προϋπηρεσία θα πιστοποιείται με βάση την ασφάλιση (άρα δεν αναγνωρίζεται προϋπηρεσία σε καθεστώς μαύρης εργασίας), τους τίτλους σπουδών, την πιθανή εγγραφή σε επιμελητήριο κ.λπ., ενώ ο υπάλληλος θα έχει την ανάλογη βαθμολογική αναβάθμιση.

Στο νομοσχέδιο εισάγονται περιορισμοί στην ανάληψη επιτελικών θέσεων του Δημοσίου από στελέχη που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο φαινόμενο των περιστρεφόμενων θυρών, της διαπλοκής δηλαδή δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος.

Ειδικότερα, προβλέπονται περιορισμοί στην ανάληψη θέσης ομοειδούς με αυτήν που προηγουμένως κατείχε το στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα απαγορεύεται και η ανάληψη παρεμφερούς θέσης στον ιδιωτικό τομέα για διάστημα τριών ετών μετά την αποχώρηση από το δημόσιο.

Ο κ.Βερναρδάκης ανέφερε επίσης ότι από τον Ιανουάριο αρχίζει το πρόγραμμα σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου για το δημόσιο μάνατζμεντ που θα απευθύνεται σε δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα καταβάλουν τα μισά δίδακτρα, καθώς τα υπόλοιπα θα χρηματοδοτούνται από το υπουργείο.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστ��μίου απευθύνεται στους δημόσιους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να αναβαθμίσουν το εκπαιδευτικό επίπεδό τους. Οι σπουδές θα είναι τετραετούς διάρκειας και κάθε χρόνο θα εισάγονται περίπου 70 - 100 υπάλληλοι επιλεγμένοι με βάση τις διαδικασίες που έχει καθιερώσει το ΕΑΠ και με ιδιαίτερη μέριμνα στη συμμετοχή γυναικών. Με την χρηματοδότηση του 50% των διδάκτρων οι εν λόγω σπουδαστές θα καταβάλουν συνολικά περί τα 3.600 ευρώ δεδομένου ότι η τετραετής φοίτηση στο ΕΑΠ κοστίζει συνολικά 7.200 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top