Ικανοποίηση στο ΥΠΟΙΚ από το κλείσιμο της αξιολόγησης: «Από σήμερα ρυθμίζεται το χρέος»

«Δημιουργείται ένας σαφής οδικός χάρτης που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας»

Ικανοποίηση στο ΥΠΟΙΚ από το κλείσιμο της αξιολόγησης: «Από σήμερα ρυθμίζεται το χρέος»

​Ικανοποιημένο είναι το υπουργείο Οικονομικών από την έκβαση του χθεσινού Eurogroup, τόσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, όσο και για τη διευθέτηση του χρέους.

Όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα εκταμιευθούν συνολικά 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Από αυτά τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Επίσης προσθέτουν ότι για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου δίνονται 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016.

Συμφωνήθηκε ακόμα πως η Ελλάδα δε θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP.

«Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια», σημειώνουν πηγές του υπουργείου.

Όσον αφορά στο χρέος υποστηρίζουν ότι μετά τη συμφωνία ρυθμίζεται αμέσως το θέμα, επισημαίνοντας ότι τα συγκεκριμένα μέτρα (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.

Τονίζουν δε ότι είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως "διαθέσιμα" για πράξεις επαναγοράς του χρέους και ότι οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.

«Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top