Σφαλιάρα αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup: Κρίση ρευστότητας και πολιτική αβεβαιότητα

«Καμπανάκι» από τον οίκο Moody’s για την Ελλάδα

Σφαλιάρα αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup: Κρίση ρευστότητας και πολιτική αβεβαιότητα

​Λίγο πριν τα βράχια εκτιμά ο οίκος Moody’s ότι βρίσκεται η Ελλάδα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Μαΐου. Σε έκθεσή του, «βλέπει» κρίση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και πιθανή πολιτική αβεβαιότητα.

Όπως αναφέρει ο Moody’s, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι «πιστωτικά αρνητική» (Credit Negative). Ο οίκος προειδοποιεί ότι οι συζητήσεις μπορούν να τραβήξουν ως τον Ιούλιο, τονίζοντας πως οι καθυστερήσεις αυξάνουν το ρίσκο μία νέας κρίσης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και αποτρέπουν την όποια συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τον οίκο, η χώρα μας χρειάζεται για πληρωμές ομολόγων, από τον Μάιο ως τον Δεκέμβριο, συνολικά 7,5 δισ. ευρώ. Τα 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και αφορούν κυρίως οφειλές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Η επόμενη δόση του ελληνικού προγράμματος εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση φθάνει τα 5,7 δισ. ευρώ.

Αν και ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο πλεόνασμα 251 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού εξακολουθούν να υποαποδίδουν κατά 0,6% έναντι των στόχων που έχουν τεθεί, επισημαίνει ο οίκος.

Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις, ο Moody’s επισημαίνεται πως ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατέχει πλειοψηφία μόλις τριών εδρών και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην υπερψήφιση της νομοθεσίας με την οποία μεταρρυθμίζεται το σύστημα κοινωνικής προστασίας και επιβάλλεται αύξηση της φορολογίας. Παράλληλα, η ΝΔ, που ηγείται τώρα των δημοσκοπήσεων, θα μπορούσε να εξαναγκάσει νέες εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Φωτιά» στη διαπραγμάτευση - Δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup

Σύσκεψη Τσίπρα με συνεργάτες του για τη διαπραγμάτευση

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top