Ιδού ολόκληρο το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τις συντάξεις

Ριζικές αλλαγές προτείνουν για το Ασφαλιστικό

​Ριζικές αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης με ενοποιήσεις ταμείων και νέο σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων προτείνει το πόρισμα της επιτροπής σοφών για το Ασφαλιστικό ,που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην δημοσιότητα.

Η έκθεση προέρχεται από την 12μελή επιτροπή σοφών που συστάθηκε με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου στις 19 Αυγούστου. Όπως ο ίδιος ο υπουργός έχει τονίσει ο στόχος της εν λόγω επιτροπής ήταν η διαμόρφωση μέτρων για το ασφαλιστικό, τα οποία θα λειτουργήσουν ως "υποκατάστατα" εκείνων που προβλέπει το μνημόνιο. Οι προτάσεις δεν είναι δεσμευτικές, αλλά απορρέουν από την δυνατότητα, που υπάρχει στο μνημόνιο για τη λήψη ισοδύναμων μέτρων.

Ότι είναι να γίνει πάντως, θα πρέπει να γίνει σύντομα, καθώς ως τα μέσα Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει θεσπιστεί το νέο ασφαλιστικό πακέτο.

Η επιτροπή αναφέρει στον πρόλογό της:

«Η Επιτροπή ανέλαβε το δύσκολο έργο να σχεδιάσει ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα. Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που έφερε σε πέρας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι επιλογές που διατυπώθηκαν, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, ήταν περισσότερες της μιας. Ωστόσο, μετά από ώριμες σταθμίσεις, επήλθε, σε κάποιο βαθμό, σύγκλιση απόψεων. Το πόρισμα δεν έκρυψε την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, ενώ παράλληλα απέφυγε τις ωραιοποιήσεις. Εννοείται ότι το μόνο που χάραξε η Επιτροπή, είναι το μονοπάτι. Γι’ αυτό περιορίστηκε στην παράθεση των αρχών του προτεινόμενου συστήματος. Η υλοποίησή του προϋποθέτει περαιτέρω τεχνικές επεξεργασίες. Ομοίως, η Επιτροπή δεν προχώρησε στην εξειδίκευση της μετάβασης που θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής πρότασης».

Δείτε στο Pdf που ακολουθεί όλο το πόρισμα
Ένας εθνικός φορέας ασφάλισης
Σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής, ο στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός εθνικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης με ένταξη σε αυτό όλων των φορέων κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών (διοικητική ενοποίηση), μετά από ουσιαστική ενοποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης. Σε μια τέτοια περίπτωση το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα μετεξελιχθεί σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και σύμφωνα με την επιτροπή δεν πρέπει να υπάρξει καμία εξαίρεση, για να μην υπονομευθεί το εγχείρημα της ενοποίησης.
Για τον υπολογισμό των εισφορών η επιτροπή προτείνει:
Eνιαία ποσοστά εισφορών και βάση υπολογισμού τους α) για κύρια σύνταξη, β) για επικουρική σύνταξη και γ) για εφάπαξ παροχές, ��ε μόνη διάκριση, αυτή σε μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολούμενους.
Yποχρέωση για δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών όλων των φορέων κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ μέσω μιας ενοποιημένης διαδι��ασίας.
Aνάθεση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ/ΚΕΑΟ της βεβαίωσης και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.
Για τις παροχές η επιτροπή προτείνει:
Κατάργηση των οριζόντιων περικοπών των συντάξεων, διότι υποσκάπτουν την ασφαλιστική συνείδηση, δημιουργούν κίνητρο για εισφοροδιαφυγή και για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, υπονομεύουν το ασφαλιστικό σύστημα.
Καθιέρωση ενιαίου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, κύριας και επικουρικής, για παλιούς και νέους ασφαλισμένους, αφού προηγουμένως καθοριστεί με Αναλογιστική Μελέτη το ποσοστό, κατά το οποίο τόσο η κάθε σύνταξη χωριστά, όσο και όλες από κοινού, θα αναπληρώνουν τις αποδοχές του ασφαλισμένου.
Ανακαθορισμό, κατ’ επιταγή των αρχών της συμμετοχικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης των γενεών, των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων με αναφορά στο νέο, ενιαίο τρόπο υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top