Δίδακτρα ΦΩΤΙΑ σε ιδιωτικά σχολεία, ΙΕΚ και Κολέγια από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%

Χιλιάδες μαθητές θα αναγκαστούν να πάνε σε δημόσια σχολεία

Δίδακτρα ΦΩΤΙΑ σε ιδιωτικά σχολεία, ΙΕΚ και Κολέγια από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%

​Σοκ και δέος επικρατεί στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των ΙΕΚ, των κολεγίων και των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.

Όπως αναφέρει το Έθνος, για τα ιδιωτικά σχολεία, όπου φοιτούν περίπου 85.000 μαθητές, οι γονείς θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού η αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει πρακτικά και αύξηση των διδάκτρων κατά 1.500 – 2.000 ευρώ το χρόνο.

Μέλη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων κάνουν λόγο για ένα μέτρο το οποίο είναι παράνομο, αφού μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση βάσει κοινοτικής οδηγίας της ΕΕ.

Τονίζουν μάλιστα ότι τα ιδιωτικά σχολεία δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τον ΦΠΑ και προειδοποιούν ότι αν ισχύσει το μέτρο θα κλείσουν πολλά σχολεία και χιλιάδες μαθητές θα αλλάξουν σχολικό περιβάλλον και θα συνεχίσουν την φοίτησή τους στο δημόσιο σχολείο.

Τα δίδακτρα για τα ιδιωτικά σχολεία ξεκινούν από τις 4.500 ευρώ τον χρόνο και μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 10.000 – 12.000 ευρώ.

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν περισσότερα από 300 σχολεία, τα περισσότερα από τα οποία φιλοξενούν και δημοτικά και γυμνάσια και λύκεια με αποτέλεσμα ο πραγματικός αριθμός τους να φτάνει περίπου τα 1.100.

Με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% θα επηρεαστούν επίσης και τα δίδακτρα στα κολέγια και στα ιδιωτικά ΙΕΚ, όπου φοιτούν επίσης κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος των διδάκτρων στα κολέγια προ ΦΠΑ 23% κυμαινόταν για τα προπτυχιακά τμήματα από 5.500 – 8.500 ευρώ τον χρόνο, για τα μεταπτυχιακά που ολοκληρώνονται σε ένα χρόνο από 9.000 – 12.000 ευρώ το χρόνο και για εκείνα που ολοκληρώνονται σε δύο από 6.000 ευρώ το χρόνο.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης, όπου πηγαίνουν χιλιάδες μαθητές.

Ήδη οι ιδιοκτήτες κάνουν προσπάθειες να απορροφ��σουν με κάποιο τρόπο την αύξηση του ΦΠΑ, όμως προειδοποιούν ότι αρκετά μικρά φροντιστήρια θα αναγκαστούν να κλείσουν, αφού πολλοί γονείς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν και θα προτιμήσουν τα ιδιαίτερα.

Ενδεικτικό είναι ότι στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, τα δίδακτρα, πριν από τις αλλαγές κυμαίνονταν για την Α΄ λυκείου από 150 – 200 ευρώ, για τη Β΄ λυκείου από 220 – 270 ευρώ και για τη Γ΄ λυκείου, από 300 – 400 ευρώ το μήνα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top