ΟΧΙ στην αύξηση του ELA είπε η ΕΚΤ - Μας πιέζει περισσότερο ο Ντράγκι

Αυξάνει το "κούρεμα" στις εγγυήσεις των τραπεζών

Δεν έκανε... "ενέσεις" ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο Μάριο Ντράγκι. Το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε, μια μέρα μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, το δικό του ΟΧΙ και έτσι ...άφησε αμετάβλητο τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) στα 88, 6 δις ευρώ, περιμένοντας η Ελλάδα και οι εταίροι να έρθουν γρήγορα σε συμφωνία.

Μάλιστα, η ΕΚΤ σκλήραινε την στάση της, αφού προχώρησε σε αναπροσαρμογή του "κουρέματος" στα collateral των ελληνικών τραπεζών, λόγω των εξελίξεων και της αβεβαιότητας για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ στις εγγυήσεις των τραπεζών για την άντληση ρευστότητας μέσω ELA με συνέπεια να συρρικνώνεται η διαθεσιμότητα των εγγυήσεων και η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας.

Τα επόμενα 24ωρα οι συναντήσεις τόσο του Eurogroup όσο και της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να κρίνουν την πορεία της σχέσης της Ελλάδας με την Ευρωζώνη. Στα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα στηριχθούν οι νέες αποφάσεις της ΕΚΤ είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι έχει επανειλημμένα θέσει ως προϋπόθεση για τη διατήρηση της χρηματοδότησης μέσω του ELA την ύπαρξη προγράμματος ή την προοπτική συμφωνίας για ένα πρόγραμμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ:

«Το ��ιοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την παροχή επείγουσας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφάσισε στις 26 του Ιουνίου του 2015, μετά τη συζήτηση μίας πρότασης από την Τράπεζα της Ελλάδας.

O ELA μπορεί να παρέχεται μόνο έναντι επαρκών εγγυήσεων (collateral).

Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι εξασφαλίσεις που χρησιμοποιούν στον ELA βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε συνδεδεμένα με την κυβέρνηση περιουσιακά στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αναπροσαρμόσει το "κούρεμα" (haircut) στα collateral, που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδας για τον ELA.

Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για τη στάση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του».

Δείτε επίσης:

Άλλα μας έλεγε ο Βαρουφάκης: Δεν ανοίγουν αύριο οι τράπεζες-Παρατείνεται η τραπεζική αργία

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top