«Τσεκούρι» στις προβλέψεις για ανάπτυξη από την Κομισιόν: Μόλις στο 0,5% για το 2015!

Διαχωρίζει τη θέση της από το ΔΝΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% για φέτος

Γενναίο «κούρεμα» στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2015 κάνει η Κομισιόν.

Στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Πιέρ Μοσκοβισί, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας έχει «κολλήσει» από το τέλος του προηγουμένου έτους, όταν και προκηρύχθηκαν οι εκλογές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2015 θα ανέλθει σε μόλις 0,5%, από 2,5% αρχικό στόχο και εκτίμηση για 1,4% της ελληνικής κυβέρνησης στη «λίστα Βαρουφάκη».

Για το 2016, οι προβλέψεις της Επιτροπής είναι για ανάπτυξη 2,9%, από 3,6%, ωστόσο ο Μοσκοβισί εξήγησε ότι οι προβλέψεις αυτές έχουν αστερίσκους, με πρώτο και βασικότερο τη συμφωνία με τους εταίρους έως τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η Κομισιόν προβλέπει τώρα ότι αυτό θα αυξηθεί στο 180,2% του ΑΕΠ φέτος έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για περίπου 170%. Θεωρεί ότι το 2015 θα είναι η χρονιά κορύφωσης του και για το 2016 περιμένει πτώση του στο 173,5% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, η Κομισιόν διαχωρίζει τη θέση της από το ΔΝΤ και επιμένει, προβλέποντας ωστόσο ότι θα κυμανθεί στο 2,1% για φέτος και στο 1,8% το 2016 έναντι στόχων 4,8% και 5,2% αντίστοιχα.

Τέλος, όσον αφορά την ανεργία, οι προβλέψεις άλλαξαν προς το χειρότερο με την Κομισιόν να βλέπει το ποσοστό να κλείνει στο 25,6% (από 25%) για το 2015 και στο 23,2% για το 2016 (από 22%).

Μοσκοβισί: Ελπίζω σε σημαντική πρόοδο με την Ελλάδα

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, πάντως, εκτίμησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν οι βάσεις για επανεκκίνηση της ανάπτυξης το 2016 εάν τελεσφορήσουν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-θεσμών.

Απαντώντας στο αν θα μπορούσε να υπάρξει απόφαση στο Eurogroup στις 11 Μαΐου για παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα, ο Μοσκοβισί είπε ότι ευελπιστεί σε σημαντική πρόοδο και από τις δύο πλευρές χωρίς όμως να κάνει κάποια πρόβλεψη.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στο θέμα του χρέους που –σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν- θα σημειώσει νέα άνοδο, λέγοντας ότι θα συζητηθεί αφού υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις.

«Είμαστε εδώ για να ξαναβάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ τόσο ο πρόεδρος Γιούνκερ όσο και εγώ εγγυώμαστε το αδιαίρετο της ευρωζώνης» είπε ο Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι στη σημερινή συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη «θα αξιολογήσουμε την πορεία των συζητήσεων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top