«Τσεκούρι» στις προβλέψεις για ανάπτυξη από την Κομισιόν: Μόλις στο 0,5% για το 2015!

Διαχωρίζει τη θέση της από το ΔΝΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% για φέτος

«Τσεκούρι» στις προβλέψεις για ανάπτυξη από την Κομισιόν: Μόλις στο 0,5% για το 2015!

Γενναίο «κούρεμα» στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2015 κάνει η Κομισιόν.

Στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Πιέρ Μοσκοβισί, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας έχει «κολλήσει» από το τέλος του προηγουμένου έτους, όταν και προκηρύχθηκαν οι εκλογές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2015 θα ανέλθει σε μόλις 0,5%, από 2,5% αρχικό στόχο και εκτίμηση για 1,4% της ελληνικής κυβέρνησης στη «λίστα Βαρουφάκη».

Για το 2016, οι προβλέψεις της Επιτροπής είναι για ανάπτυξη 2,9%, από 3,6%, ωστόσο ο Μοσκοβισί εξήγησε ότι οι προβλέψεις αυτές έχουν αστερίσκους, με πρώτο και βασικότερο τη συμφωνία με τους εταίρους έως τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η Κομισιόν προβλέπει τώρα ότι αυτό θα αυξηθεί στο 180,2% του ΑΕΠ φέτος έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για περίπου 170%. Θεωρεί ότι το 2015 θα είναι η χρονιά κορύφωσης του και για το 2016 περιμένει πτώση του στο 173,5% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, η Κομισιόν διαχωρίζει τη θέση της από το ΔΝΤ και επιμένει, προβλέποντας ωστόσο ότι θα κυμανθεί στο 2,1% για φέτος και στο 1,8% το 2016 έναντι στόχων 4,8% και 5,2% αντίστοιχα.

Τέλος, όσον αφορά την ανεργία, οι προβλέψεις άλλαξαν προς το χειρότερο με την Κομισιόν να βλέπει το ποσοστό να κλείνει στο 25,6% (από 25%) για το 2015 και στο 23,2% για το 2016 (από 22%).

Μοσκοβισί: Ελπίζω σε σημαντική πρόοδο με την Ελλάδα

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, πάντως, εκτίμησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν οι βάσεις για επανεκκίνηση της ανάπτυξης το 2016 εάν τελεσφορήσουν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-θεσμών.

Απαντώντας στο αν θα μπορούσε να υπάρξει απόφαση στο Eurogroup στις 11 Μαΐου για παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα, ο Μοσκοβισί είπε ότι ευελπιστεί σε σημαντική πρόοδο και από τις δύο πλευρές χωρίς όμως να κάνει κάποια πρόβλεψη.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στο θέμα του χρέους που –σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν- θα σημειώσει νέα άνοδο, λέγοντας ότι θα συζητηθεί αφού υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις.

«Είμαστε εδώ για να ξαναβάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ τόσο ο πρόεδρος Γιούνκερ όσο και εγώ εγγυώμαστε το αδιαίρετο της ευρωζώνης» είπε ο Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι στη σημερινή συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη «θα αξιολογήσουμε την πορεία των συζητήσεων».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top