ΤΕΛΟΣ η φορολογική δήλωση – Έρχεται το «πόθεν έσχες» για όλους

Ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα

​Φοροελαφρύνσεις για περίπου 3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και πάνω από 2 εκατ. μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες υπόσχεται η νέα κυβέρνηση με τις αλλαγές που προωθεί στο φορολογικό σύστημα. Μάλιστα θα αλλάξει άρδην και ο τρόπος που οι φορολογούμενοι θα συμπληρώνουν πλέον τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Σύμφωνα με την Ημερησία, το έντυπο της φορολογικής δήλωσης θα έχει πλέον τη μορφή μιας αναλυτικής δήλωσης των περιουσιακών στοιχε��ων του φορολογούμενου, μιας δήλωσης «πόθεν έσχες» για την ακρίβεια, όπως αυτή που υποβάλλουν κάθε χρόνο συγκεκριμένες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών και επαγγελματιών.

Μάλιστα από το 2016, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει κάθε χρόνο να δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, τις καταθέσεις και τις λοιπές αποταμιεύσεις του τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι όσοι υπάγονται στη δικαιοδοσία του ελληνικού φορολογικού συστήματος να εξουσιοδοτούν το Δημόσιο με την φορολογική τους δήλωση, ώστε να δεσμεύει οποιαδήποτε κατάθεση, επενδυτικό προϊόν ή οτιδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο έχουν στο εξωτερικό σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν έχουν ενημερωθεί γι’ αυτό οι φορολογικές αρχές.

Μάλιστα πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι η δέσμευση αυτή να ακυρώνεται μόνο εφόσον αποδειχθεί ότι τα στοιχεία αυτά είναι νόμιμα και έχουν φορολογηθεί, αλλιώς θα πέφτει βαριά καμπάνα και θα επιβάλλονται βαρύτατες ποινές.

Με βάση τη νέα φορολογική δήλωση θα καταρτισθεί επίσης και το λεγόμενο «περιουσιολόγιο», μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων δηλαδή, στην οποία θα υπάρχουν καταγεγραμμένες αναλυτικές πληροφορίες για τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία και τις καταθέσεις των φορολογουμένων, η οποία και θα αποτελέσει τον κορμό του φορολογικού συστήματος.

Τα μέτρα λοιπόν που σκέφτεστε να λάβει η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του φορολογικού είναι τα εξής:

1. Η φορολογική δήλωση θα αντικαθιστά οποιαδήποτε υπάρχουσα δήλωση «πόθεν έσχες» για οποιονδήποτε.
2. Κάθε αλλαγή της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων θα πρέπει:
να αποδεικνύεται από νόμιμο παραστατικό
να δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους, όπως αυτά αποτυπώνονται στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
3. Στις περιπτώσεις εντοπισμού περιουσιακών στοιχείων για τα οποία δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Η κλιμάκωση των προστίμων και των προσαυξήσεων θα είναι ανάλογη του μεγέθους της φοροδιαφυγής.
4. Με το ετήσιο εκκαθαριστικό θα υπολογίζεται και το κεφάλαιο πο�� μεταφέρεται για τα επόμενα χρόνια, ώστε να δικαιολογηθεί οποιοδήποτε τεκμήριο.

Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι από το νέο φορολογικό

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει μια ενιαία φορολογική κλίμακα που θα μεταφέρει τα φορολογικά βάρη από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα στα υψηλότερα.

Μέχρι σήμερα, οι φορολογούμενοι με το ίδιο εισόδημα, πληρώνουν διαφορετικό φόρο. Ένας μισθωτός για παράδειγμα με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει φόρο 2.300 ευρώ, την ίδια ώρα που ένας ελεύθερος επαγγελματίας με το ίδιος ακριβώς εισόδημα πληρώνει φόρο 5.200 ευρώ. Σαν να μην έφτανε αυτό, ένας φορολογούμενος που δηλώνει το ίδιο εισόδημα από την εκμίσθωση ακινήτων, ��αλείται να πληρώσει φόρο 3.960 ευρώ.

Με το νέο σύστημα λοιπόν που ετοιμάζει η κυβέρνηση, περισσότεροι από δύο εκατ. ευρώ με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ δεν θα πληρώσουν φόρο, αφού εμπίπτουν στο αφορολόγητο, ενώ θα δουν και αυξήσεις στους μισθούς τους, καθώς ο φόρος που θα παρακρατείται κάθε μήνα θα είναι μικρότερος. Έτσι, ένας μισθωτός ή συνταξιούχος με ετήσιες απολαβές από 10.000 – 12.000 ευρώ θα δει όφελος στην τσέπη του που θα κυμανθεί από 100 – 540 ευρώ το χρόνο.

Στους κερδισμένους μπαίνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ που με το παλιό σύστημα θα φορολογούνταν με 26% από το πρώτο ευρώ, ενώ τώρα δεν θα πληρώσουν τίποτα.

Αυτοί πάντως που θα επιβαρυνθούν ε��ναι όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα, αλλά και όσοι δηλώνουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και ενοίκια ακινήτων, καθώς τα δύο εισοδήματα θα προστίθενται και θα φορολογούνται με μεγαλύτερο συντελεστή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top