Παρά τα πρόστιμα και τους ελέγχους: Ζει και βασιλεύει η ανασφάλιστη εργασία

Σύστημα αντιμετωπίσης με κίνητρα για τους συνεπείς από το υπ. Εργασίας

Παρά τα πρόστιμα και τους ελέγχους: Ζει και βασιλεύει η ανασφάλιστη εργασία
Δε δείχνουν να πτοούνται από τα τσουχτερά πρόστιμα οι εργοδότες αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανασφάλιστη εργασία ζει και βασιλεύει.

Τα κόλπα που χρησιμοποιούν για να εισφοροδιαφεύγουν είναι πολλά, ενώ αποκαλύπτεται ότι και το ίδιο το σύστημα ευνοούσε την εισφοροδιαφυγή με αποτέλεσμα τελικά το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας να παραμένει άλυτο.

«Συνεχίζουμε να διαπιστώσουμε θηριώδη ποσοστά αδήλωτης εργασίας. Στον επισιτισμό ξεπερνά το 50%, εκεί είναι μια εργασιακή ζούγκλα όπου εξαφανίζονται εργαζόμενοι, δηλώνονται αιφνιδίως κλπ.» τονίζει στο STAR ο Παναγιώτης Προύντζος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργ��ζομένων σε επισιτισμό και τουριστικά επαγγέλματα.

Τον Οκτώβριο η ανασφάλιστη εργασία έφτασε τον Οκτώβριο στο 19% και τα πρόστιμα άγγιξαν τα 60 εκ. Όσο περνούν τα χρόνια της κρίσης αποκαλύπτονται παθογένειες του συστήματος, αφού ήταν δομημένο με τρόπο που καθιστούσε εύκολη την εισφοροδιαφυγή.

Εάν ένας εργαζόμενος δούλευε υπερωρίες ή άλλαζε ωράριο ο εργοδότης του είχε την υποχρέωση να το δηλώσει μέχρι και ένα 48ωρο μετά. Έτσι, ακόμα και αν ερχόταν ελεγκτής και έβρισκε εργαζόμενο να εργάζεται εκτός ωραρίου, δεν διαπίστωνε αν ήταν νόμιμο. Στη συνέχεια ήρθε το ειδικό βιβλίο υπερωριών, στο οποίο ο εργοδότης μπορούσε να σκίσει τη σελίδα στην οποία αναγραφόταν η υπερεργασία, αφού ήταν άτυπο.

Το Υπουργείο Εργασίας καθιερώνει την υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση στο σύστημα Εργάνη για κάθε τροποποίηση του ωραρίου.

«Οι συνεπείς εδώ και χρόνια νιώθουν αδικημένοι. Πρέπει να επιβραβεύονται. Και οι συνεπείς έχουν φτάσει να είναι μειονότητα. Πρέπει να τους επιβραβεύουμε ούτως ώστε να συνεχίζουν» δηλώνει στο STAR ο Νίκος Κουγιουμτζής, έμπορος.

Στο πλέγμα κινήτρων για ασφάλιση που δημιουργεί το υπουργείο, καθιερώνεται και το σύστημα Περσέας, ένα Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων στο οποίο θα εντάσσονται οι συνεπείς που δεν χρωστούν σε ταμεία και δημόσιο και δεν έχουν πρόστιμα. Κίνητρο για την ένταξη στο Λευκό Μητρώο θα είναι οι μειωμένες εργοδοτικές εισφορές.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top