Αυτό είναι το νέο σχέδιο ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια»

Πως μπορούν να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις

Αυτό είναι το νέο σχέδιο ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια»

​Μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τζίρο έως 2.500.000 ευρώ, από 900.000 ευρώ που αρχικά συζητιόταν, που έχουν προς τις τράπεζες οφειλές σε καθυστέρηση τουλάχιστον 180 ημερών και μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ, θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τα «κόκκινα δάνεια». Η ρύθμιση αυτή έρχεται να «κουμπώσει» με την αντίστοιχη για τα χρέη προς Ταμεία και Εφορία.

Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στην προωθούμενη ρύθμιση, με βάση το τελευταίο σχέδιο, είναι η επιχείρηση να έχει υποστεί μείωση του τζίρου της τουλάχιστον 20% κατά την περίοδο 1η/1/2011 έως 31-12-2013 και να συναινεί το 50,1% των πιστωτών.

Αίτηση υπαγωγής στην ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες με διαγραφή απαιτήσεων ως προς κεφάλαιο και τόκο μπορούν να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις έως τις 30 Ιουνίου του 2016. Εν συνεχεία ο οφειλέτης προσκομίζοντας βεβαίωση της τράπεζας ότι έχει λάβει «επιλέξιμη διαγραφή» δικαιούται να υπαχθεί σε πρόγραμμα εξυπηρέτησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής σε 100 μηνιαίες δόσεις και να λάβει πρόσθετη διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμων ίση προς 20%.

Στην προωθο��μενη ρύθμιση το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι μπορούν να υπαχθούν τουλάχιστον 160.000 επιχειρήσεις.

Επίσης προβλέπεται η παροχή κινήτρων για τη συμμετοχή του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, η παροχή φορολογικών κινήτρων προς τα χρηματοδοτικά ιδρύματα που προβαίνουν σε ρυθμίσεις χρεών και η σύσταση επιτροπής παρακολούθησης και συντονισμού της υλοποίησης των μέτρων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top