ΣΟΚ: Με κατασχέσεις απειλούνται 260.000 επιχειρήσεις!

Τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία τις θέτουν σε κίνδυνο

ΣΟΚ: Με κατασχέσεις απειλούνται 260.000 επιχειρήσεις!

Πάνω από 260.000 επιχειρήσεις με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και με δεσμεύσεις στο σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών τους. Η ρύθμιση "Νέα Αρχή", η οποία συμφωνήθηκε με την τρόικα και τέθηκε σε ισχύ με τον νόμο 4152/2013, παραμένει επί της ουσίας νεκρή για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που χρωστούν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ.

Στελέχη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εκτιμούν ότι αν μέσα σε δύο μήνες δεν υπάρξει μια νέα ρύθμιση, χιλιάδες επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες, θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία. Σ' αυτή την περίπτωση το κόστος για τα ταμεία θα είναι ανυπολόγιστο.

Ήδη στον ΟΑΕΕ χρειάζονται μέχρι τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, πλέον της προβλεπόμενης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις του φορέα μέχρι το τέλος του έτους.

Μάλιστα το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό με τις οφειλές στον ΟΑΕΕ, σε σημείο που η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης πρότεινε ακόμη και την επέκταση κατά δύο έτη της ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων προκειμένου να αντισταθμιστεί ενδεχόμενη διαγραφή οφειλών για δύο παλαιότερα χρόνια και να διευκολυνθεί μια πραγματική "Νέα Αρχή" με την καταβολή τρεχουσών εισφορών.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top