Έκθεση-σοκ για το ανθρώπινο κόστος της κρίσης: Στέρησαν την ευημερία στους Έλληνες!

ΟΟΣΑ: «Well-being» στην Ελλάδα, τέλος! - Μόλις 1 στους 10 εμπιστεύεται την κυβέρνηση

Έκθεση-σοκ για το ανθρώπινο κόστος της κρίσης: Στέρησαν την ευημερία στους Έλληνες!

«Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό επηρεάστηκε πάρα πολύ από την κρίση» συμπεραίνει η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το ανθρώπινο κόστος της κρίσης.

Η έρευνα αφορούσε την ευημερία (well being) και κατέληξε ότι όσον αφορά την Ελλάδα ούτε λόγος για.. «well»! Ειδικότερα, η χώρα μας «πάτωσε» καθώς σε ένα σύνολο 11 κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν για να μετρηθεί η ευημερία, η Ελλάδα βρισκόταν μόνο στα τρία από αυτά πάνω από το μέσο όρο των 34 αναπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ ήταν κάτω από το μέσο όρο στα υπόλοιπα οκτώ!

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρέθηκε πάνω από το μέσο όρο στην κατάσταση της υγείας, στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής και στην προσωπική ασφάλεια. Κάτω από το μέσο όρο, αντίθετα, βρέθηκε στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες, στο εισόδημα και τον πλούτο, στην ενασχόληση με τα κοινά, στις θέσεις εργασίας και τις αποδοχές, στις κοινωνικές διασυνδέσεις, στην κατοικία, στην υποκειμενική ευημερία και την ποιότητα του περιβάλλοντος.

Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος!

Στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ καταγράφει ότι η μεταξύ του 2007 και του 2011 η Ελλάδα σημείωσε μια σωρευτική μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 23%, κάτι που την αναδεικνύει πρωταθλήτρια αφού είναι η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών του Οργανισμού.

«Η μεγαλύτερη επίπτωση της κρίσης στην ευημερία των πολιτών προέκυψε από τη μείωση της απασχόλησης και την επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας» αναφέρει η έκθεση, τονίζοντας ότι η κακή κατάσταση στην απασχόληση είχε τρομακτική επίπτωση στην ικανοποίηση των Ελλήνων από τη ζωή τους, αφού το σχετικό ποσοστό μειώθηκε από 59% το 2007 σε 34% το 2011!

Την ίδια ώρα, 1 στους 3 Έλληνες (31%) δηλώνει ότι απασχολείται σε κακό εργασια��ό περιβάλλον, ενώ όσον αφορά την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, το ποσοστό σημείωσε βουτιά από 38% το 2007 σε 13% το 2012…

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top