Απολύθηκε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στη Μόσχα – καταγγέλλει λογοκρισία και κυβερνητική παρέμβαση!

«Είναι προφανές ότι ενοχλούσα υψηλά ιστάμενους στην κυβέρνηση Τσίπρα»

​Εν μέσω προεκλογικής περιόδου έμαθε ότι απολύεται ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός, ο οποίος αφήνει αιχμές για κυβερνητική παρέμβαση και λογοκρισία!

«Το Αθ. Πρακτ. Ειδήσεων μου επέδωσε προεκλογική καταγγελία σύμβασής μου. Δεν θέλουν ανταποκριτή στη Μόσχα; Ή κάποιους στα ψηλά ενοχλήσαμε;», έγραψε ο δημοσιογράφος στο Twitter του.

aygerinos.jpg

Τρ��ις ημέρες πριν του κοινοποιηθεί η απόλυσή του, στις 28 Αυγούστου, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οποία κοινοποιήθηκε και στην ΕΣΗΕΑ, ο κ. Αυγερινός κατήγγειλε φαινόμενα λογοκρισίας στα κείμενά του!

Μιλώντας στο iefimerida, ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι ο διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, του ανακοίνωσε με έγγραφό του στις 31/8 ότι την επομένη, 1η Σεπτεμβρίου, διακόπτεται η συνεργασία τους και λύεται η σύμβασή του. Αρχικά, ως αιτία διακοπής της σύμβασης επικαλέστηκαν λόγους περικοπής δαπανών, στη συνέχεια το επαγγελματικό ασυμβίβαστο με άλλα ΜΜΕ (είναι ανταποκριτής του Mega στη Μόσχα) και στο τέλος του είπαν για «αντιπαραθέσεις» αορίστως. Ο κ. Αυγερινός υποστηρίζει ότι η διεύθυνση του πρακτο��είου «έκοβε» συστηματικά κείμενα που έστελνε από τη Μόσχα, τα οποία κρίθηκε ότι δεν ταίριαζαν με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη Ρωσία. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, όταν έγινε η επικοινωνία Πούτιν - Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα, κυβερνητικοί παράγοντες διατείνονταν ότι ο Ρώσος πρόεδρος τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό και εκείνος έστειλε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι η πρωτοβουλία ανήκε στον Τσίπρα. «Αυτή η παράγραφος περικόπηκε από την ανταπόκριση... Είναι προφανές ότι ενοχλούσα με τις ανταποκρίσεις μου υψηλά ιστάμενους στην κυβέρνηση Τσίπρα», λέει ο δημοσιογράφος.

Αναλυτικά, η επιστολή του δημοσιογράφου:

«Προς: Πρόεδρο & Γενικό Δ/ντή ΑΠΕ-ΜΠΕ
κ. Μ.Ψύλο
Κοιν. Μέλη ΔΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΣ ΕΣΗΕΑ
Μόσχα, 28.08.2015

Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε εργάζομαι στο ΑΠΕ - ΜΠΕ διαρκώς επί σειρά ετών, ασκώντας έως σήμερα τα καθήκοντά μου με ζήλο και υπευθυνότητα, είχα δε ξεκινήσει τη δημοσιογραφική μου δραστηριότητα στη Ρωσία ως βοηθός του τότε ανταποκριτή στη Μόσχα κ. Δ. Κωνσταντακόπουλου το 1992.

Με έκπληξη και απορία πληροφορήθηκα προσφάτως από τη διεύθυνση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η υπηρεσία σας σκέπτεται τη διακοπή της σύμβασής μου από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μάλιστα με επίκληση αλληλοδιαψευδόμενων και προσχηματικών αιτιάσεων.

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στο πλαίσιο λειτουργίας του κράτους δικαίου και των εγγυήσεων που απολαμβάνει το δημοσιογραφικό λειτούργημα, αλλά και της στοιχειώδους ανθρώπινης και συνεργατικής σχέσης μου με το Πρακτορείο όλα αυτά τα χρόνια.

Πολύ περισσότερο προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα, που ποτέ στο παρελθόν και με ουδεμία Διεύθυνση δεν έχω βιώσει, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι για πρώτη φορά σειρά ανταποκρίσεών μου δεν δημοσιεύτηκαν, άλλες αλλοιώθηκαν ουσιωδώς, είτε αποσύρθηκαν από το δελτίο μετά τη δημοσίευσή τους. Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι τα συμβάντα αυτά συνδέονται με πολιτικές επιλογές ή απαιτήσεις της συγκυρίας, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου.

Κύριε Πρόεδρε,

Παρακαλώ όπως λάβετε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη διακοπή κάθε παράνομης και αντισυναδελφικής συμπεριφοράς της υπηρεσίας, η οποία μπορεί να με πλήξει εργασιακά, βλάπτοντας την προσωπικότητα και τα δικαιώματά μου.

Παρακαλώ επίσης, όπως κοινοποιήσετε στα μέλη του ΔΣ την παρούσα επιστολή μου για τις ενέργειές τους.

Παρακαλείται το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, στο οποίο κοινοποιείται η παρούσα, όπως προχωρήσει στις δικές του ενέργειες.

Με εκτίμηση και με επιφύλαξη παντός δικαιώματός μου,
Θανάσης Τσιόλιας (Αυγερινός)»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top