ΕΙΤΗΣΕΕ: Το σχέδιο νόμου για τα τηλεοπτικά κανάλια εμπεριέχει αντισυνταγματικές διατάξεις

Στη νέα ψηφιακή εποχή, δεν απαιτείται τηλεοπτική συχνότητα

​Την πλήρη αντίθεσή της με το σχέδιο νόμου για τα τηλεοπτικά κανάλια, που έχει τεθεί σε διαβούλευση από τα υπουργεία Επικρατείας και Υποδομών, εξέφρασε η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Όπως τόνισαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το νομοσχέδιο καταστρατηγεί την πολυφωνία με την επιβολή συγκεκριμένου, περιορισμένου αριθμού καναλιών που θα λάβουν άδεια περιεχομένου, κάτι που είναι αντισυνταγματικό!

Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλει��ς ζητά ουσιαστικό διάλογο για το νομοσχέδιο που αφορά τα τηλεοπτικά κανάλια, καθώς θεωρεί ότι το κείμενο σχεδίου νόμου που έχει δοθεί στη δημοσιότητα εμπεριέχει αντισυνταγματικές διατάξεις και παράλληλα αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Παρά το γεγονός ότι είχαμε ζητήσει να έλθουμε σε διάλογο με την κυβέρνηση αυτό δεν έγινε και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυτός ο νόμος πλαίσιο να έχει πάρα πολλά τεχνικά προβλήματα και για αυτό κατά την άποψή μας είναι αδύνατον να εφαρμοστεί. Για να διευκρινίσουμε, εμείς ως Ένωση είμαστε θετικοί σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, ώστε να λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες» δήλωσε ο Πρόεδρος ΕΙΤΗΣΕΕ, κύριος Πάνος Κυριακόπουλος.

Όπως ανέφερε το διοικητικό συμβούλιο, οι έξι τηλεοπτικοί σταθμοί Εθνικής Εμβέλειας λειτουργούν νόμιμα και μάλιστα 4 φορές κατέθεσαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τις άδειες, όταν υπήρχε αναλογικό σήμα. Στη νέα ψηφιακή εποχή, δεν απαιτείται τηλεοπτική συχνότητα.

«Εν έτη 2015 όπου σε όλη την Ευρώπη ο πλουραλισμός των τηλεοπτικών δραστηριοτήτων είναι δεδομένος, εδώ πάμε να το�� περιορίσουμε ή να τον βάλουμε υπό διαπραγμάτευση, ή να τον θέσουμε υπό διωγμό, είτε να τον θέσουμε υπό αμφισβήτηση κυρίως με δοξασίες ότι οι καναλάρχες δεν πλήρωσαν ποτέ. Είπε ένας υπουργός χθες ότι δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ στα δημόσια ταμεία» ανέφερε ο ταμίας του Δ.Σ. ΕΙΤΗΣΕΕ, κύριος Κώστας Κιμπουρόπουλος.

Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Από το 1995 μέχρι και σήμερα οι έξι τηλεοπτικοί σταθμοί Εθνικής εμβέλειας έχουν καταβάλει σε δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς 8 δισ. ευρώ, με επίσημα στοιχεία που παρατέθηκαν κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

«Θεωρούμε ότι είναι ένα ζήτημα που θα τεθεί στο δημόσιο διάλογο, το να αποφασίζει ένας μόνο υπουργός σε μια μόνο κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να συζητούμε για παρέμβαση και ρυθμιστικούς κανόνες για την λειτουργία της αγοράς, δηλαδή για καθορισμό αδειών. Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα άρθρα 14 και 15 του συντάγματος» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δ.Σ. ΕΙΤΗΣΕΕ, κύριος Στρατής Λιαρέλλης.

Το βασικότερο θέμα που θέτει η ΕΙΤΗΣΕΕ είναι ότι το σχέδιο νόμου καταστρατηγεί την πολυφωνία με την επιβολή συγκεκριμένου αριθμού καναλιών που θα λάβουν άδεια περιεχομένου.

«Βεβαίως ο αριθμός των αδειών είναι πελώριο θέμα. Η άποψή μας είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει αριθμός αδειών. Δεν υπάρχει αυτή η έννοια το 2015. Όταν σε όλο τον κόσμο δεν υπάρχει αριθμός αδειών και υπάρχει μόνο στην Ελλάδα αυτό είναι ένα κεντρικό θέμα. Ποια είναι τα κριτήρια; Εμείς ως τηλεοπτικοί σταθμοί έχουμε ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενούς μας. Σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό εργάζονται 400-500 άτομα και επίσης υπάρχει και μια σειρά προμηθευτών γύρω μας. Γι' αυτούς ποιος νοιάζεται;» ανέφερε ο ο Πρόεδρος ΕΙΤΗΣΕΕ, κύριος Πάνος Κυριακόπουλος.

Παράλληλα έγιναν γνωστά τα στοιχεία για την καθίζηση που έχει υποστεί η τηλεοπτική αγορά, καθώς για να φθάσει στο επίπεδο του 2009 με βάση τα στοιχεία του 2014 θα πρέπει να αναπτυχθεί κατά 324% με τις σωρευτικές ζημιές να φτάνουν τα 500 εκατομμύρια.

Ζητούν λοιπόν να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους εμπλεκόμενους φορείς, αφού αξιοποιηθούν οι μελέτες και τα οικονομικά στοιχεία, και κυρίως να ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα του κλάδου, διασφαλίζοντας την ελευθερία και την πολυφωνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top