ΧΑΜΟΣ με ιό στο Ίντερνετ: Χάκερς κλειδώνουν τους υπολογιστές και απαιτούν λύτρα

Τις τελευταίες πέντε μέρες βρίσκεται σε έξαρση!

Χαμός γίνεται στο Διαδίκτυο με τον ιό τύπου «Crypto-Malware» ο οποίος τις τελευταίες πέντε μέρες βρίσκεται σε έξαρση!

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει από το star.gr, σπείρα χάκερ έχει φτιάξει το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό το οποίο «κλειδώνει» ψηφιακά αρχεία και δεδομένα στους υπολογιστές (word, excel, pdf, jpg). Στη συνέχεια ζητούν «λύτρα» για να τα ξεκλειδώσουν.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος ιός που εξαπλώνεται – μεταδίδεται κυρίως, μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), αλλά και μέσω «επισφαλών» ιστοσελίδων, μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος «Windows».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά την εγκατάστασή στο λειτουργικό σύστημα, το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, χρησι��οποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί - κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων) που είναι αποθηκευμένα στον Η/Υ του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό σε ψηφιακό νόμισμα BITCOIN.

Τι πρέπει να προσέχουν οι χρήστες

• όταν λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
• να πληκτρολογούν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων στον περιηγητή , αντί να χρησιμ��ποιούν υπερσυνδέσμους (links),
• να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο αντιικό πρόγραμμα προστασίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή,
• να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος
• να δημιουργούν καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup), σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό να είναι δυνατή η ανάκτηση των αρχ��ίων τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top