Εκδότης περιοδικού φυλακίζεται. Πρόσβαλε τη βασιλική οικογένεια

Για εσχάτη προδοσία «έφαγε» δέκα χρόνια φυλάκισης

Ένας πρώην εκδότης περιοδικού στην Ταϊλάνδη φυλακίστηκε σήμερα για 10 χρόνια μετά την καταδίκη του για προσβολή της βασιλικής οικογένειας της χώρας βάσει του νόμου περί εσχάτης προδοσίας, προκαλώντας την αντίδραση διεθνών οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σομγιότ Προυεκσακασεμσούκ κρίθηκε ένοχος για τη δημοσίευση άρθρων που δυσφημούσαν τον βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι το 2010 όταν ήταν εκδότης ενός περιοδικού που πρόσκειτο στον αυτοεξόριστο πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα.

Η αποστολή της ΕΕ στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι η ετυμηγορία και η καταδίκη αυτή υπονομεύει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. «Ταυτοχρόνως επηρεάζει την εικόνα της Ταϊλάνδης ως μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας»αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι η απόφαση αυτή αφορά «περισσότερο την ισχυρή υποστήριξη του Σομγιότ για την τροποποίηση του νόμου περί εσχάτης προδοσίας παρά οποιοδήποτε κακό επιφέρει η μοναρχία».

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι αυτός ο νόμος περί εσχάτης προδοσίας χρησιμοποιείται από την ισχυρή ελίτ της Ταϊλάνδης για να φιμώσει τους πολιτικούς αντιπάλους, περιλαμβανομένων των υποστηρικτών των οργανώσεων υπέρ του Τακσίν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top